Våra vänner på Svenska PC Gamer har idag meddelat att tidningen och sajten har nått vägs ände och kommer att läggas ner. Det finns helt enkelt inte ekonomiska förutsättningar för ett så gediget svenskt spelmagasin längre, men tidningen går i graven som den mest långlivade i svensk spelmediehistora. Något som vittnar om ihärdigheten och slitet från den svenska redaktionen, med Thomas Petersson i spetsen.

Efter brittisk förlaga lanserade Växjö-baserade förlaget Boss Specialtidningar 1996 det renoldlade pc-spelmagasinet. En svensk redaktion tillsattes, och en månatlig utgivning tog sin början. Varje nummer innehöll såväl recensioner, förhandstittar och längre artiklar som bisarra bildtexter, vansinnesupptåg och en omåttligt populär cd-skiva med speldemos (ibland två – "stor cd-yra"!). Framgången var ett faktum, och på sin topp runt milleniskiftet sålde Svenska PC Gamer en bra bit över 40 000 exemplar – för mellan 60-70 kronor styck. Det är oöverträffat i svensk speltidningshistoria. Det gula omslaget till första numret från november -96 pryddes av spelet Syndicate Wars.

FZ och Svenska PC Gamer är nästan jämngamla, det första numret dök upp i butikshyllorna bara någon månad innan Fragzone slog upp portarna. Genom åren har vi existerat sida vid sida, delat skribenter med varandra och varit som syskon redan innan vi fick samma ägare genom Hjemmet Mortensen (senare Egmont) i mitten av 00-talet. Under ett decennium satt vi jämte varandra, åkte på mässor tillsammans, fikade och skrek på varandra i det gemensamma spelrummet. Ända fram till 2015, då vi båda fick se oss om efter ett nytt hem. Där FZ blev en del av Geeks och Petersson drev Svenska PC Gamer vidare genom ett eget företag.

I ett brev till tidningens läsare skriver chefredaktör Thomas Petersson idag bland annat:

Svenska PC Gamer är inne på sitt 25e verksamhetsår. Vi har haft förmånen att skriva om spel längre än många av våra läsare har levt. PC Gamer är Sveriges äldsta spelmedium alla kategorier. Vi var med och grundlade svensk speljournalistik. Vi har fostrat några av landets bästa skribenter, var en trendsättare för den personliga speljournalistiken, kombinerade skickligt kunskap med underhållning och gick i bräschen för en mer intim kontakt med läsarna. [...]
Nu försvinner den enda kvarvarande speltidningen i Sverige för vuxna.
Vi i redaktionen har all anledning att vara stolta. Vi har också ännu större anledning att tacka er, världens bästa läsare, som följt oss i med- och motgångar genom ett kvarts sekel.

FZ:s Joakim Bennet, före detta skribent, redaktör och chefredaktör för Svenska PC Gamer, kommenterar nedläggningen:

Magasinet som jag levde med och skrev för dagligen mellan 1998-2005 och 2009-2014, har lämnat oss – för andra gången! Jag skrev en dödsruna redan 2015 då Egmont lade ner tidningen för första gången, men bara några månader senare såg Thomas Petersson till att återuppliva det gamla härket. Vilken jävla bedrift! Och vilken kulturgärning! Utan PCG hade jag inte suttit här på FZ idag, och mitt liv hade såklart sett helt annorlunda ut. Stort tack till alla som jobbat med blaskan genom åren, och ett extra stort tack till Thomas, som drev den med bravur så här länge. Nu gör vi helikoptern för vår wingman, en sista gång.

Det sista numret av Svenska PC Gamer ligger ute i butik nu. Det blev till slut 271 utgåvor.