Playstation VR, Sonys satsning på prisvärd virtual reality till Playstation 4-konsolen, fyllde fem år i går. Det firar bolaget genom att ge bort tre PSVR-spel till PS Plus-prenumeranter. Sony berättar inte vilka tre titlar som kommer på fråga, bara "tre PSVR-bonusspel" så vi får återkomma till det. De ska hursomhelst ges bort i november.

PSVR släpptes alltså den 13 oktober 2016, och blev med lågt pris (drygt 4 500 kronor om jag minns rätt) ett billigt kliv in i vr-världen. De stora konkurrenterna var då Oculus Rift och HTC Vive, som kostade åtskilliga tusenlappar mer. De krävde dessutom en speldator, som inte heller är gratis, medan PSVR nöjde sig med den billigare PS4-konsolen. Samtidigt var PSVR tekniskt begränsad jämfört med dem, med lägre upplösning och tracking som lämnade mycket att önska. Men priset lockade, och den senaste säljsiffran är att 5 miljoner PSVR-enheter sålts.

I februari i år bekräftade Sony att de jobbar på en ny PSVR-enhet till Playstation 5, och kort därpå visades kontrollerna: Oculus Touch-layout med styrspak och knappar, haptisk feedback, triggerknappar med varierat motstånd, med mera. Mycket mer än så är inte känt om "PSVR 2", men det spekuleras i vibrationsfeedback, 4K-upplösning och release kring hösten 2022. Den som lever får se.