Virtual reality är en revolution – varken mer eller mindre. 25 år efter den första hypen har tekniken kommit ikapp drömmarna, och det har släppts två förträffliga VR-headsets i år. Alla – alla! – får en smått religiös upplevelse första gången de kränger en VR-hjälm över ansiktet: "Aaah! Är det så här det känns?"

För VR är annorlunda. Jag kan beskriva känslan, men du måste testa för att förstå. Tänk dig att du kör ett spel på teven eller datorskärmen: det du då gör är att betrakta spelet på avstånd. Men när det visas på VR-hjälmens skärm omsluts du helt och hållet av det – du befinner dig inuti spelvärlden. Spelet svarar på minsta huvudrörelse, istället för på aktiv input från dina händer via mus eller gamepad.

Playstation VR börjar säljas den 13 oktober.

Plattformen öppnar en ocean av möjligheter, och kan få lika stor betydelse som 3D-grafikkorten eller när shooters fick fullt mouselook-stöd. Men revolutionen har inte blommat ut än. Att det fortfarande inte står en VR-lösning i varje någorlunda spelintresserat hem, och att du inte kommer kunna köra trippel-A-titlar som #Battlefield 1 i VR beror till stor del på priset.

Pc-alternativen Oculus Rift och HTC Vive släpptes i våras, men med priser som börjar på sisådär 8 000 kronor – exklusive kraftfull dator – behöver inflationen få ett ord med i laget innan de börjar sälja i några större volymer. Och där skapas en ond cirkel: hur motiverar man att göra kostsamma spel till en enhet som inte ägs av särskilt många?

Mot den bakgrunden har Playstation VR flera tunga trumf på handen när det släpps nu på torsdag. Riktpriset ligger på 399 euro, att jämföra med 699 euro för Rift och 899 euro för Vive. #Sony lovar ett digert spelutbud, med drygt 30 spel ute till premiären och ett 50-tal innan årsskiftet. Och en Playstation 4-konsol kostar ungefär hälften av vad du får betala för en dator som klarar minimumkraven för att driva Rift och Vive. Så Sonys prislapp för för att träda in i VR-världen är inte bara hanterbar – den är utan konkurrens.

Revolutionären.

Fast priset blir inte så lågt som det först ser ut. För det första översätts 399 euro till 4 700 kronor här i Sverige. För det andra måste du ha en Playstation Camera, och den ingår inte. Äger du inte en sån stiger priset med 550 kronor. Och för det tredje gör sig en del spel bättre med två Playstation Move-kontroller. Move är för det mesta valfritt, och de flesta spel funkar antingen med en Move eller med Dualshock. Men väljer du att köpa ett par – och det kommer du nog vilja göra – sväller priset med sisådär 750 kronor till. Så PSVR-upplevelsen kan snabbt närma sig 6 000 kronor, eller från 5 700 kronor i butikernas paket – inte riktigt lika frestande som lockropet 399 euro.