Svenska Tobii sitter i förhandlingar med Sony om att leverera teknik för ögonspårning i Playstation VR2, det nya virtual reality-headsetet till Playstation 5. Det säger Stockholmsföretaget i ett kort meddelande.

Tobii AB, the global leader in eye tracking and pioneer of attention computing, announces it is currently in negotiation with Sony Interactive Entertainment (“SIE”) be the eye tracking technology provider in SIE’s new VR headset, PlayStation VR2 (PS VR2).

Sony bekräftade tidigt 2021 att det blir virtual reality till PS5, och PSVR2 avtäcktes officiellt under hårdvarumässan CES i början av januari i år. Vi fick då en del detaljer, t.ex. att den använder ögonspårning och "foverated rendering", det vill säga att bara detaljer som är i ögats skärpeområdet renderas högupplöst. Och kanske blir det Tobii som levererar dessa funktioner.

Det finns inget officiellt releasedatum för PSVR2, och förutom en del tekniska detaljer (oled-skärm, upplösning med mera) är Sony snåla med information. Det finns exempelvis inga bilder på skapelsen än, trots att handkontrollerna visades redan i mars 2021 - tio månader innan produkten avtäcktes officiellt. Ett helt nytt spel har också avtäckts, Horizon: Call of the Mountain, ett sidospår till de båda fullstora Horizon-spelen och utan Aloy i huvudrollen. Premiärdatum okänt, förstås.