I våras stod det klart att Embracer Group köpte, bland annat, Tomb Raider-utvecklaren Crystal Dynamics. De har i sin tur tagit över, just, varumärket Tomb Raider, och att ett nytt spel varit på gång – som ska knyta samman reboot-trilogin med de gamla äventyren – har vi vetat ett tag.

Nu får vi veta att Crystal Dynamics bygger äventyret tillsammans med Amazon "från utveckling hela vägen genom utgivning", enligt ett pressmeddelande. Det nya spelet bygger på seriens grunder, med "hjärnbrytande pussel", och så en "självsäker" Lara Croft i förarsätet.

Med andra ord: den bitvis osäkra och sårbara Lara Croft från reboot-trilogin tycks ha blivit den riviga äventyraren vi träffade redan 1996. Christoph Hartmann, vp för Amazon Games säger:

Our team is incredibly excited about collaborating with the talented and visionary Crystal Dynamics team to bring the next chapter of Lara Croft's saga to players around the world.

Crystal Dynamics starke man, Scot Amos, menar i sin tur att de har ett gyllene läge för att omdefiniera hur en utvecklar- och utgivar-relation för Tomb Raider ska se ut.

An extraordinary opportunity following our acquisition by Embracer to redefine what a publishing relationship is for Tomb Raider.

Vi vet ytterst lite om spelet, men det ska byggas i Unreal Engine 5 och rykten om att Lara Croft ska leda "ett team med tomb raiders" har funnits. Det är sannolikt att vi får veta mer under 2023.