När #Microsoft tidigare i natt höll den årliga elektronikmässan CES invigningstal stod, precis som väntat, företagets kommande [[operativsystem]] Windows 7 och nysatsningen på Windows Live-tjänsterna i fokus. Även om tyngre och [[Xbox 360]]-relaterade nyheter helt uteblev torde ändå den knappa fem minuter långa presentationen av det kommande programmeringsverktyget Kodu vara av intresse för kreativt lagda läsare. Kodu - som tidigare kallades Boku - beskrivs som ett "visuellt [[Programmering | programmeringsspråk]]" särskilt framtaget för att skapa spel.

Programmet - av utländsk press kallat "Microsofts svar på #Little Big Planet" - låter användaren skapa världar, logik och annan spelmekanik med hjälp av Xbox-[[konsol | konsolens]] handkontroll och ett hjulbaserat menysystem. Kodu bör sättas i kontrast till programmeringsplatformen XNA, vilken också öppnar för hemmasnickrade spel till Xbox 360. Där XNA har en intim koppling till programmeringsspråket C# och konventionella, pc-baserade utvecklingsmiljöer är Kodu tänkt att vara så enkelt att använda att yngre barn skall kunna skapa sina egna spel - ett påstående Microsofts PR-folk uppenbarligen tagit fasta på då man lät CES-publiken se en 12-årig flicka modifiera ett spel hon sades ha konstruerat.

Även om man ännu ej fastslagit något lanseringsdatum kan FZ lagom till frukostflingorna visa ett filmklipp som i en knapp minut visar en handfull tidiga Kodu-spel som projektgruppen på Microsoft Research svängt ihop.

[v=3563]

Men allvarligt little big planet är mycket bättre med lite feeling och den sköna plattform men ändå 3d känslan. 13/01 Man bygger en bana och slänger in ett "spelmoment". 90% av spelet är ju banbyggandet.. ja.. hmm.. 11/01 herregud ännu en patetiskt konsol rövslickeri debatt 10/01 Nej du har rätt. Men jag har ju rätt att säga vad jag tycker ändå? Detta är ju endå en forum och då får man vara med på att diskussioner tas. 09/01 jaha, det läget fanns också. Men blir inte det bättre om sångerna finns i skivan, det tror jag. 09/01 lol singstar har mer musik än lips? knappast, lips kan använda all musik på din mp3spelare, nuff said :) tror nog att all musik i världen är mer än vad singstar har på sin dvd :P Dessutom är LBP ripoff på, tja alla 2d fysikspel som funnits till pc de... 09/01 Fattar mig inte på detta snack om sno, varken MS eller Sony var först med konsoler i huvudtaget... Om inte saker görs om i nya upplagor och konkurerar så blir det inga nya förbättrade ting. Patetiskt att sitta gapa om vem som snor hit å dit för det hand... 09/01 kodu ripoff på mario, pff. Det är i princip lika. Förutom att singstar har olika svårighetsgrader. Samt har tillgång till MYCKET mer musik (sony, gör allt :P). Här är det bara fanboys, inklusive mej =) 09/01 LBP är ju ripoff av nintendo, jag menar super mario. Båda är ju platformsspel, vilket även Mirror's Edge är så alla bara snor varandra. Så på så vis så har också Kodu blivit en rip-off av super mario. Nånstans känns det som att FZ logiken brister, igen.... 08/01 Kan du berätta likheten mellan Singstar och Lips? Helt två olika Musikspel men innehåller samma syfte : att sjunga. Då kan vi ju lika gärna säga att Resistance har kopierat Halo för att man gör samma sak : skjuter och dödar. Men så är det inte. Jag förs... 08/01
Skicka en rättelse