Razer vill göra våra tangentbord passé med sin nya sfärvävare. Och visst passar den som handen i handsken.

Med jämna mellanrum dyker det upp mer eller mindre entusiastiska försök att ersätta tangentbordet med något annat. De flesta går ut på samma koncept, nämligen att göra ett vänsterhänt tangentbord skräddarsytt för spelande. Razer Orbweaver är ytterligare en i den mängden, och som alltid med #Racers prylar har man lagt ner mycket tankemöda och arbete på att försöka göra en förstklassig produkt. I de flesta avseenden har man dessutom lyckats.

Orbweaver är inte ens Razers första försök att göra den här typen av pryl. Men till skillnad från föregångaren Nostromo har den fler tangenter och en mekanisk konstruktion tagen från tangentbordet Razer BlackWidow.

Tangenterna har bakgrundsbelysning, och de tre staplarna vid tummen visar vilken tangentuppsättning du använder.

20 tangenter ligger utspridda i en svag solfjäderform, med extra knappar och en fyrvägsstyrspak vid tummen. De 20 tangenterna är fullt programmerbara, och den tillhörande programvaran Synapse 2.0 ger dig också full kontroll: Starta program, göra vanliga tangentbordsfunktioner, eller varför inte använda makroeditorn för att låta dem göra nästan vad som helst? För att utöka mängden funktioner använder sig Orbweaver av profiler, där du till exempel kan ha en sådan för varje specifikt spel. I teorin kan du skapa hur många som helst, och varje profil kan i sin tur innehålla upp till åtta tangentuppsättningar att växla mellan. Det blir en hiskelig mängd anpassningsmöjligheter.

Mjukvara med frågetecken

Manicken är plug'n'play och behöver egentligen inte drivrutiner, men för att nyttja den maximalt behöver du ett program som heter Synapse 2.0. Programvaran är synnerligen kompetent om än inte den mest lättbegripliga, så du kan behöva pyssla en del innan du får Orbweavern att göra som du vill, inte minst när det handlar om att göra egna makroskript. Däremot stör det mig att Synapse-programvaran hela tiden vill vara uppkopplad mot internet. Avsikten är att alla dina inställningar ska lagras online i en molnlösning – en fullständigt poänglös funktion där du tvingas skapa ett (gratis)konto online för att kunna konfigurera din Orbweaver. Något kreativt stolpskott hos Razer har fått för sig att "alla vill ut i molnet, då vill vi det också" utan att fundera på om det ens är en bra lösning i det här fallet.

När det gäller hårdvaran märks det att Razer kan sin sak. Ta bara en sån sak som att Orbweaver går att anpassa för att passa olika stora händer. Stödet för handflatan kan tippas i 15 graders vinkel och antingen låsas fast eller låta det tippa när du rör handen. Tumdelen av Orbweavern kan flyttas upp till 15 millimeter för att du ska kunna placera den bekvämt. Hela konstruktionen kan dessutom göras längre för att öka avståndet mellan tangenter och handstöd. Du behöver fortfarande en ganska stor vänsterhand, men det är ett stort plus att manicken går att anpassa.

Programvaran är kraftfull, men stundtals aningen trasslig och kräver ett onlinekonto

De tjugo tangenterna använder mekaniska switchar av modellen Cherry MX Blue, en taktil modell som både har en låg tryckvikt (50 gram) och två millimeters tryckdjup, vilket ger ett väldigt distinkt tryck. Komplettera detta med full NKRO (vilket känns ganska meningslöst när det trots allt handlar som så få tangenter som kontrolleras med en hand), och Razers egna tekniker för att öka avläsningshastigheten på tangenterna till en millisekund per avläsning, så har du ett tangentbord – eller vad du nu vill kalla det – med en prestanda som räcker för vem som helst.

Razer Orbweaver är i många avseenden en alldeles excellent pryl. Det har en gedigen konstruktion och de mekaniska switcharna medför enbart fördelar i fråga om känsla och hållbarhet. Möjligheterna att anpassa det fysiska formatet gör att den passar de flesta händer, vilket är en strålande idé. Gott om knappar och en programvara som låter dig göra nästan vad du vill, Orbweaver är helt enkelt förstklassig.

Men den stora frågan är: Behöver du verkligen en? Troligtvis inte, men det kan bara du avgöra. Och är sugen på en fingerfärdig pryl som Orbweaver lär du inte bli besviken i det här fallet.

Var det inte Saitek som gjorde Nostromon? Har ett bestämt minne av att jag ägt en Saitek Nostromo N51 med snarlik design. Mindre knappar och D-pad istället för analog om jag inte minns fel. Hur högljudda är de här mekaniska switcharna för övrigt? Jag... 03/04 Har kört nostromo + naga ganska länge. I de flesta mmo's tillsammans kan jag få ungefär 30 binds utan att flytta handen vilket jag tycker har fungerat väldigt bra. Det jag gillar med konceptet är att man slipper ha tre fingrar som i praktiken blir dedik... 13/02 Sjukt korkat att ha onlinekrav på hårdvara så som en mus/tangentbord. http://arstechnica.com/gadgets/2012/11/why-the-hell-does-this-mouse-need-to-connect-to-the-internet/ Var ju också mycket skriverier om deras användaravtal och användande av sina kunde... 13/02 Jag vill ha nåt sånt fast måste vara rätt switchar (kort avstånd till botten och måste åka ner omedelbart). Den verkar passa mig då jag fått höra att jag har enorma händer. 13/02 Den där tumknappen är nice för fordon, då kan man viewa i olika riktningar samtidigt som man styr med musen. Av erfarenhet dock så brukar sådana här saker användas ett litet tag för att sedan samla damm. 12/02 Jag förstår inte meningen med att köpa en grej som gör exakt samma sak som ett vanligt tangentbord och mus kan göra? Man måste ju även ha ett tangentbord på sidan om man vill skriva saker, Ja oj vad nödvändigt? Vill man ha mycket knappar så är det bara... 12/02 Har ett nostromo , det är ett grymt bra verktyg om man orkar confa det ordentligt och kör mycket FPS spel. Själv switchade jag så mycket mellan nostromot och vanliga tangentbordet för att chatta då jag körde med det Det blev bara extrajobb att flytta... 12/02 Använder redan ctrl alt shift modifiers. Nackdelen med modifiers är att dom inte är lika snabba som vanliga tangenter. 12/02 Hur skulle denna fungera i soffan framför tvn? I en situation var man spelar PC spel på tvn, men inte vill ha ett tangentbord i famnen? 12/02 Det du missar är att du har tre olika shiftstates som du kan aktivera med t.ex. styrkorset vid tummen. Dessa gör att du kan gånga antalet tangenter på tangentbordet med tre. För övrigt tror jag inte att joysticken/styrkorset är tänkt att användas iställ... 12/02
Skicka en rättelse