I farliga fabriker återupplever vi den klassiska sagan om orättvisa, solidaritet och mod – och återuppståndelsen av en spelserie som aldrig borde ha dött.

Sedan de nedladdningsbara spelen fick sitt stora genomslag har åtskilliga nyversioner av gamla titlar sett dagens ljus. #DuckTales Remastered, #Castle of Illusion Starring Mickey Mouse och #Bionic Commando Rearmed är bara några exempel på de klenoder från förr som fått en helrenovering och återigen placerats i rampljuset.

Även om tanken i grunden är god med att både glädja gamla fans och introducera klassikerna för en ny publik, så blir många mest en plågsam påminnelse om att det faktiskt inte var särskilt mycket bättre förr – att bakom rosaskimrande minnen med lurvig nostalgi kan den trasigaste och tråkigaste av speldesign lura. Lyckligtvis finns det tidlösa klassiker också. Som den mörka Oddworld-sagan.

Oddworld tycks inte ha något bäst före-datum.

1997 var året då vi först träffade Abe, en slav som vaxade golven på företaget RuptureFarms. I de gigantiska fabrikerna tillverkade de mat, tills den dag då de sånär utrotat alla de djur som stod på innehållsförteckningen. När den giriga direktören Molluck the Glukkon helt sonika beslutade att stoppa slavarna i grytan tvingades Abe fly, och fritog så många av sina kamrater som han bara kunde under resans gång.

En unik och eftertänksam dystopi

#Oddworld: Abe's Oddysee hette spelet som bakade in pussel och plattformshoppande i en intressant värld; en alldeles unik dystopi där vi fick reflektera över orättvisor och exploatering, men också över solidaritet och värme. De som försökt uppleva spelet på en modern dator eller stor tv-skärm vet dock att det ser rent ut sagt för jävligt ut, så till den milda grad att det faktiskt förtar mycket av stämningen.

Ur det perspektivet är #Oddworld: New 'n' Tasty! en av ytterst få nyversioner som vi faktiskt behöver. I högupplöst skrud är Abes äventyr inte bara spelbart, utan ser bättre ut än någonsin. Att ta sig genom den mörka fabriken, de solstekta ökenlandskapen och de förrädiska templen är en fröjd för ögonen.

Oddworld i HD är fortfarande en konstig värld, men nu är den vackrare än någonsin.

Spelmekaniskt håller New 'n' Tasty! också måttet efter alla år. Den snillrika pusseldesignen är lika tidlös som spelets tematiska kvaliteter, och mitt i allt überkapitalistiskt elände är det väldigt underhållande att navigera förbi den ena dödsfällan efter den andra, undvika vakter och mödosamt ledsaga vänner till frihet.

Att precisionshoppande mellan plattformar och farliga minor inte alltid är bästa kompis med den något oprecisa kontrollen kan jag för det mesta förlåta när New 'n' Tasty! i övrigt gör ett så bra jobb med att återuppliva ett pusseläventyr och en spelserie som aldrig borde ha dött.

Fotnot: Recensionen avser PS4-versionen. Övriga släpps senare, men när är okänt.

Skicka en rättelse