Det känns ofta konstigt att som 33-åring, och därför en rent juridiskt vuxen person, spela något ämnat för en 25 år yngre målgrupp. Vissa försöker släta över detta genom att ta in proffshjälp, det vill säga riktiga barn, men vi vet ju alla att kids inte har någon känsla för kvalité.

Disney Infinity är garanterat ett sådant spel men genom att Musse Pigg-firman numera äger både Marvel och Star Wars, är det svårt att som 80-talist inte bli charmad av de små plastfigurerna. Trots att spelets designers filtrerat ungdomens hjältar genom ett Pegi 7-vänligt filter. Ibland är det heller inte bara plastens utformning som skär sig. När Yoda, den mysiga lilla träskfarbrorn, fladdrar omkring och får fiendens armar och ben att flyga med sitt lasersvärd är det svårt att inte knögla ihop ansiktet i en ogillande grimasch.

Det är också just Star Wars som är den stora nyheten när Infinity når version 3.0. Förra året introducerades Marvel-karaktärer i den digitala sandlådan, och nu är det dags för Anakin, Obi-Wan och andra bekanta kraftkrigare att utmana mastodonten Skylanders på den lukrativa marknaden för spelleksaker.

Darth Maul får pisk - igen!

Trots att detta öppnar upp för hinkvis med potential faller det ibland lika platt som Episode 1. Särskilt när jag måste eskortera Jar Jar Binks på Coruscant - 16 år är inte tillräckligt för att läka det såret. Trots detta kan jag se kids tycka att det är häftigt att slåss mot separatistrobotar och prisjägare på välbekanta planeter. Men äventyret är på tok för kort. 2-3 timmar efter att ljussablarna tänts är det över och karaktärerna du kan ställa på den usb-kopplade portalen är inte tillräckligt varierade för att understödja flera genomspelningar. Det är antingen svärdviftande eller blasterblippande som gäller,även om det finns små variationer mellan till exempel Yoda och Ahsoka Tano. #Ninja Theory, skaparna av det senaste #Devil May Cry, har dock gjort ett bra jobb med att få in lite djup och tyngd i striderna.

Otillfredsställande barnarbete

I dagsläget finns det heller inte så mycket att hämta från spelets community-del där folk kan publicera sina egna skapelser från det kreativa banbyggarläget. Inte ens de officiella Disney-banorna är något att hänga i Musse Piggs julgran. Vissa alster är direkt dåliga. Men jag gillar ändå idén att kunna bygga egna upplevelser när sluttexterna har rullat. Det tar inte lång tid att knåpa ihop en enkel racingbana eller bara fylla en hel värld med fiender och mörsa ner dem med något av de tillgängliga rymdskeppen. Jag hade dock önskat att man kunde ha fått mixtra med kampanjens banor.

Om du (eller ditt barn) inte gillar Star Wars finns det viss räddning genom Insidan Ut, som släpps som separat “Play set” - det vill säga ett äventyr och två karaktär att spela igenom det med. Det märks dock väldigt fort att det är George Lucas rymdsaga som är i fokus i år, med redan nu två ytterligare tillskott planerade. Bland annat ett på den nya filmen Force Awakens. Dessa kostar i regel över 300 kronor styck så tillsammans med en handfull extra plastgubbar kan Disney Infinity, precis som Skylanders, bli en ganska så dyr historia.

Det här ser kul ut - kostar bara 300 kr extra!

Det jag tycker talar mest för Disney Infinity är enkeltheten i att kunna spela tillsammans med ditt barn. Redan i grundlådan får du två karaktärer och det är bara att ställa en på portalen för att komma igång. I det kreativa läget kan du också peta in gubbar från alla tidigare Infinity-år. Iron Man mot Obi-Wan Kenobi? Det är bara att köra. Är man så barnslig som jag är det svårt att inte bli charmad av sånt, samtidigt som spelet som helhet lämnar mig med en otillfredsställd känsla som inte ens söta plastgubbar kan bota.

Lego Dimensions kommer att gå på hela tusenlappen så det känns lite väl dyrt kan jag nog tycka. Mina grabbar (5 och 6 år) gillar både Skylanders och Disney Infinity men då de tillhör Minecraft-generationen så kör de oftast hellre Disney Infinity då de... 21/09 Det var Calle som skrev artikeln och inte Tompa. /Viktigpettern 19/09 Är lite förvånad, har fått väldigt bra betyg från många andra recensioner. Har fått 8, eller högre, av 10 från de flesta andra :) Tar denna recensionen, samt de höga kostnaderna för figurer, som ett tecken att inte köpa spelet. 18/09 Som personen skrev nedanför mig, begynnelsebokstaven i en mening är stor. Poängen var ju att det ska vara ett bindestreck vilket du inte använder, då blir det ju matvarukedjan och inte att man kan spela tillsammans. /Viktigt att ha rätt! 15/09 Tack för betydligt mer information än vad själva recensionen innehöll. Precis som för er så är det Toybox som gäller för min son. Han gillar att bygga och skapa sina egna världar där han kan koppla samman flera moment av händelser osv. Den här delen av... 15/09 Alltså sänt här är rent skit och bygger bara på att man ska köpa gubbar åt sina barn. Jag har 2 mindre barn, jag introducerar överhuvudtaget inte skit som skylanders eller Disney infinity för man vet vart det slutar. Nej det finns bättre spel att spela... 15/09 Gillar blinkningen åt Tina Mischas åsikter om barnarbete :-) 15/09 Korrekt. I såna fall framgår ordets betydelse av sammanhanget. Som att vi sällan skriver om matvarukedjor på spelsajten FZ. Mvh, Den där jobbiga fan som inte ger sig 15/09 Om förkortningen kommer först i en mening så har den stort "C". Mvh, Lagom nödvändig 15/09 Varumärket skrivs med stort "C", förkortningen inte. Mvh, Viktig 15/09
Skicka en rättelse