Det sägs att ökad fysisk aktivitet ökar den emotionella, och om det är något spel i år som investerat i dina känslor är det Heavy Rain. Vi har spelat det med Playstation Move.

Vad är det med fransmännen egentligen? Nu tillber Peter Molyneux i och för sig inte tri-coloren, men hans namn låter franskt och David Cage, som är snigeltuggare, har samma svada. Ser du kopplingen? Alla har väl kanske blivit lite pratigare efter ett glas rött men båda herrarna har en tendens att förhylla sina spel till bristningsgränsen. De har dessutom en envis önskan om att du ska röra dig mer, och därför uppdateras Cage-liret #Heavy Rain för att stödja den butiksaktuella PS3-kontrollen Playstation Move. Helt gratis dessutom.

Playstation Move i betafasen.

Nu levde den blöta thrillern upp till många av förväntningarna och kontrollerna levererade faktiskt i mångt och mycket. I min recension i februari skrev jag att #Quantic Dream lyckats skapa ett styrupplägg som gav mer inlevelse än allt till Nintendo Wii och dess rörelsekänsliga kontroll. Inte anade jag att Sony skulle gå samma väg ett drygt halvår senare. Frågan är om den ökade fysiska aktiviteten ger ökad emotionell aktivitet?

Till en början lider Move av samma problem som jag hade med de analoga styrspakarna, det är inte alla rörelser som är helt naturliga. Den extra sekund det tar att tänka efter kopplar bort dig från inlevelsen som ett reklamavbrott på tv. När hjärnan förstått att den ska göra en speciell rörelse när ögat ser en symbol på skärmen går det bättre. Då är dock problemet detsamma som med många Wii-titlar, rörelsen registreras inte korrekt av hårdvaran och du misslyckas. Jag tror inte att frustration var känslan utvecklarna strävade efter, inte på det sättet i alla fall.

Det finns stunder då den nya kontrollmetoden faktiskt höjer stämningen (och pulsen). Vid slagsmål gör det inget om några moment misslyckas, jag är så upptagen med att veva och parera att jag sväljer det som en del av knogdansen. Den totala upplevelsen är i sig inte värd de dryga 600 kronor Playstation Move kostar men om du ändå planerar ett inköp rekommenderar jag dig att kliva ut i regnet än en gång.

  • Från och med i går finns en Heavy Rain-demo med Move-stöd att ta hem från Playstation Store.

  • Den 22 september uppdateras Heavy Rain med Move-stöd. Patchen är gratis.

  • Den 6 oktober släpps Heavy Rain: Move Edition i Sverige.

Skicka en rättelse