Vi har dammsugit E3-golvet efter spännande hårdvara, och resultatet blir provkörning av vr-hjälmarna Oculus Rift DK2 och Project Morpheus. Plus ett snabbtest av streamingtjänsten Playstation Now.

Som resident hårdvarunörd här på FZ var det givet att min huvudsakliga uppgift på E3 var att spana efter intressanta hårdvarurelaterade nyheter, några som fortfarande är långt fram på horisonten för oss nordbor. I nådens år 2014 är det virtuell verklighet som står högst på listan och vi var därför så klart intresserade av att se Sonys Project Morpheus och hur denna står sig mot andra generationens Oculus Rift-hårdvara. Vi passade även på att testa på Sonys strömmande speltjänst Playstation Now.

Oculus Rift - andra generationen

"Undertecknad blev gravt åksjuk efter någon timmes spelande"

Det första av dessa hårdvarurelaterade projekt vi lade labbarna på var andra generationen av VR-hjälmen Oculus Rift. Upplösningen har nu uppgraderats till 960x1080 pixlar per öga, vilket är ett rejält steg upp från föregångaren som använde på tok för låga 640x800 pixlar per öga (1280x800 totalt). Du som har sett Fragzone-avsnittet där redaktionen testar första generationens Oculus Rift är väl medveten om att undertecknad blev gravt åksjuk efter någon timmes spelande (klenis, reds anm.). De nya VR-gluggar kan uppdateras i 75, 72 eller 60 hertz och betraktningsvinkeln är 100 grader.

Innanför skalet finns gyroskop, accelerometer och en magnetometer med uppdateringshastighet på 1000 hz. Ditt huvuds position övervakas av en ny infraröd CMOS-sensor (en kamera, i folkmun) som uppdateras i en takt om 60 hertz. Detta blir sammantaget en rejäl uppgradering av originalet, och ska enligt Oculus själva vara grundstommen för vad som blir den kommersiella produkten längre fram.

Men upplevelsen då?

Så högupplöst bildpanel och imponerande utbud av sensorer alltså, men är uppgraderingen densamma när det gäller spelupplevelsen? Nja, tyvärr inte riktigt får jag nog säga. Den är som natt och dag jämfört med första generationens Oculus Rift, men fortfarande inte riktigt tillräckligt högupplöst för att det ska bli nästa stora steg inom spelande. Upplösningar på 1080p må låta mycket men när skärmen hamnar så nära ögat blir pixlarna ändå väldigt tydliga.

Det gäller att inte se dubbelt när du blickar in i framtiden

Det finns fortfarande en suddighet i bilden som är ett betydligt steg under vad du upplever på en vanlig skärm. Oculus ska ha en eloge för att de i princip har eliminerat den rörelseoskärpa som första generationens hårdvara led av. Demonstrationen jag testade lät mig ratta ett rymdskepp i det Unreal Engine 4-drivna spelet #Eve: Valkyrie och det goda bildflytet bidrog till en klart imponerande inlevelse. Jag ser definitivt VR som nästa stora steg inom spelindustrin men upplösningen och skärpan behöver bli något vassare innan jag skulle rekommendera det helhjärtat.

Föregående Nästa
Ursäkta sena svaret, åkte på semester på Hawaii efter E3 så jag har varit avlägsnad från civilisationen ett tag. Jag upplevde ingen åksjuka med vare sig Morpheus eller Oculus Rift DK2, men de demo-sessioner jag fick testa var inte långa nog för att jag... 22/06 Det är ensamt på toppen ;). 17/06 Skulle tro att det är en väldigt liten marknad för de här produkterna. Iaf tills de går att köpa för under tusenlappen. 17/06 Oh o..O no you didn't! 15/06 Man ser snabbt på mängden upptummar du fått att du för just majoritetens talan. http://www.reactiongifs.com/r/O0oo0.gif 15/06 Vill inte stödja oculus aktieägare, så jag väntar helt enkelt på något bättre som kanske kommer år senare. Iom att steam är en stor plattform som tidigt vill ge stöd för vr så skulle det vara rätt naturligt om dom släppte sin egna. Men vem vet, lite svå... 15/06 Valve kommer nog aldrig släppa ett eget VR kit, de hade en prototyp som de hjälpte oculus med. Annars får du gärna vara vänlig att ge källa på att valve kommer släppa ett eget. 15/06 Själv tänkte jag vänta på valves vr. 15/06 Om du läser vad folk skriver i sina kommentarer, så skulle du se att några av "alla" nämner controlVR. Control VR är bara en i ledet av nya kontroller som kommer till Oculus, skulle inte hoppat på ControlVR för 600 dollar än, speciellt eftersom oculus... 15/06 Är inte det mest relaterat till inställningarna av ögonavstånd, innan man får till exakt rätt inställningar så värker det i ögonen och man får en del yrsel tills det att 3D infinner sig. 15/06
Skicka en rättelse