Häxkarl, rymdgubbar och rallyförare slåss om priset när FZ utser maj månads bästa spel.

Vädermässigt har maj varit en urusel månad. Åtminstone för oss förlorade själar som befinner oss i södra Dalarna där molnen i stor usträckning lagt sig som en grå och tråkig filt över hela tillvaron. Lägg därtill rikligt med regn och blåst så får vi gynnsamma förutsättningar för innesittande. Med spelande som hobby behöver det inte nödvändigtvis vara en dålig sak.

Framöver tänker FZ summera den gångna månadens spelskörd och vaska fram alla guldklimpar lagom till lönen trillar in på kontot, så ni enkelt kan hålla er uppdaterade och hämta inspiration till kommande äventyr i spelens förlovade land. I premiären möts vi av gröna rymdgubbar och racing som lyckas kombinera realism med härlig arkadkänsla. Fast mest uppmärksamhet får förstås en viss häxkarl som spelar huvudrollen i månadens – och förmodligen även årets – största rollspelssläpp. I sådant sällskap går det härda ut i det tråkigaste av väder.

Mattias Frost,
Skribent

Project Cars

Efter fler förseningar än vi orkar hålla reda på så var det under maj månad som utvecklarna #Slightly Mad Studios slutligen gav grönt ljus för #Project Cars. Med facit i hand kan vi konstatera att det var värt att vänta på kombinationen av realism och arkadracing.

Joakim Kilman har inget körkort men tycker ändå mycket om att köra bil på låtsas. Väldigt fin, anpassningsbar inlärningskurva hjälpte honom in i upplevelsen där bredden är den största dragningskraften. Gott om banor att köra på, gedigen grafikmotor och 60 fordon av olika slag bidrar till det positiva helhetsintrycket. Han fann dock några repor i lacken i form av buggar, slapphänta domare och ett opolerat intryck. FZ:as racingexpert Tomas Andersson slet sig från blöjbyte och sömnlösa nätter under föräldraledigheten för att delge en andra åsikt som var ännu mer positiv än huvudrecensionen.

Läs hela recensionen

Joakim Kilman
[score=3;l]

Tomas Andersson
[score=4;l]

Kerbal Space Program!

Efter hela fyra år i early access sköts Kerbal Space Program slutligen ut i världsrymden på riktigt. Bygg raketer, samla pengar, prestige och forskningspoäng och utveckla ditt rymdprogram så att du kan ta dig an större utmaningar och bygga större raketer. Allt försiggår i en mindre version av vårt solsystem, befolkat av små gröna män (och, sedan ett par versioner tillbaka, kvinnor) som kallas Kerbals.

Med över 1000 spelade timmar i ryggsäcken är Mats Nylund minst sagt en expert på spelet med skyhög "bara-en-uppskjutning-till"-faktor. Inte perfekt, men i sitt nuvarande skick ändå otroligt fascinerande och helt omöjligt att sluta spela. Vilket räcker hela vägen till vårt högsta betyg.

Läs hela recensionen

Mats Nylund
[score=5;l]

The Witcher 3: Wild Hunt

"Det bästa jag sett på många, många år", var Fredrik Erikssons tankar när han såg #The Witcher 3: Wild Hunt för första gången på Gamescom-mässan för nästan två år sedan. I sin tredelade mastodontrecension har han gett sig ut på ett livsfarligt äventyr som enbart förstärkt det intrycket.

The Witcher 3 utgörs av den mest levande och välskrivna berättelse han någonsin upplevt i ett rollspel – som utspelar sig i den hittills snyggaste spelvärlden. Sidouppdragen är givande, finalen fyllig och valen med konsekvenser gör berättelsen till din. Ja, Fredrik fullkomligt öser lovord över spelet som vi utan tvekan kröner till månadens absolut bästa spel. Lär dig allt om spelet på vår samlingssida, och klicka dig vidare till vår matiga recension nedanför.

Läs hela recensionen:
Del 1
Del 2
Del 3

Fredrik Eriksson
[score=5;l]

Övriga recensioner:
Verdun
[score=3;l]
Block N Load
[score=3;l]
Wolfenstein: The Old Blood
[score=3;l]
Trainz: A New Era
[score=3;l]

Indie-svepet

Not a Hero

Efter skejtande i #OlliOlli kommer blodigt pixelvåld med politiskt tema i #Not a Hero. Den märkliga figuren Bunnylord behöver säkra makten med alla tillåtna (och inte särskilt tillåtna) medel. Spela med flera olika karaktärer i det retroflörtande och humoristiska actionspelet.

Not A Hero på Steam

Invisible, Inc.

Turordningsbaserade strider med slumpgenererade världar står på den ljusskygga menyn när studion bakom #Don't Starve ger sig in i en värld med lönnmord och hemliga agenter. Bäst är nog om du inte fäster dig alltför mycket vid din karaktärer..

Invisible, Inc. på Steam

Axiom Verge

Alla som gillar Metroid och Castlevania (Metroidvania, som genren kallas) bör omgående kasta sig till Steam-sidan för #Axiom Verge. Den ensamma upphovsmannen Tom Happ har gjort allting själv, vilket inkluderar kod, musik, design och grafik. Imponerande! Spelet släpptes även till Playstation 4 förra månaden.

Axiom Verge på Steam

Carmageddon: Reincarnation

Efter en tid i early access är det slutligen dags att slira ut på vägarna och köra ihjäl allting som rör sig i #Carmageddon: Reincarnation – nyversionen av ett lika klassiskt som slafsigt 90-talsspel.

Carmageddon: Reincarnation på Steam

Skicka en rättelse
The Witcher 3, älskar denna typ av spel, Dragon age, Mass Effect, Deus Ex, pillars of eternity mm spel som man måste investera i... bli ett med. Mera spel som räcker 30 tim. + Hell ya 29/05 This. Fantastiskt bra spel. Fastnade i en 11 timmar lång sittning. Min favorit den här månaden. 28/05 Ordet "lagom" är ordet du söker för ;) 27/05 Ah ja jag såg den, jag håller med. För mig var det som gjorde new order bra var "everything in moderation" vet inte hur jag översätter det :P Det kändes som att de tjatade inte ut något i new order, man lämnades alltid önskandes bara lite mer. I new blo... 27/05 DiRT Rally. Otroligt bra rallyspel som även har fått Hill Climb. För alla rally och bilintresserande så är det värt varenda krona! 27/05 Finns det rally i project cars? 27/05 Totalbiscuit's WTF Is... om den sa allt jag har att säga om Old Blood i princip. Det var helt okej spelunderhållning, men det var sämre än New Order på alla sätt och vis och missade till och med vad som gjorde New Order bra. 27/05 Min personliga åsikt är att det var nog månadens besvikelse. Kändes som en total money grab. Striderna var planerade av latmaskar, en total spam-fest av de få nya mechanics som de lagt till (klättringen var värst). Spelet var endast bra knappt en timme... 27/05 Splatoon utan tvekan! 27/05 Kort och tråkigt svar: Vet ej. Lite längre svar: Alla de tre ordinarie redaktörerna är lediga just nu (jag är vikarie). En av dem kommer tillbaka framåt slutet av nästa vecka, så kanske får vi veta mer då. :) Hur som helst så fortsätter vi att rapporter... 27/05