Med Total War: Warhammer 2 färskt i minnet, känns det aningen konstigt att återvända till historiska Rome 2, men det har jag gjort och det mesta känns igen.

2013 spenderade jag alltför många timmar tillsammans med Total War: Rome 2. Spelet slukade mig under en tid och jag blev helt såld på The Creative Assemblys oslipade diamant. Attackhundar sändes in i ont anade armeér samtidigt som jag lät mina katapulter bombardera fienden. Om attackhundarna istället varit ilskna katter, hade jag nog valt denna strategipärla till mitt absoluta favoritspel.

Redan de gamla romarna gillade realtidsstrategi.

Jag trodde aldrig att jag skulle återvända. Det är inte min praxis; jag spelar nästan aldrig om spel och särskilt inte om det släppts flera nya titlar i serien. Men återkommit har jag gjort, och det är tack vare expansionen Empire Divided.

Den tar sin början 270 efter Kristi födelse. Vi minns det inte som igår, men för romarna var det en tid av kaos. Ekonomin var körd i botten, sekter reste sig, pesten härjar och runt rikets gränser samlades barbarer. Eller som vi gother säger – goa gubbar.

Som nordbo kan du bland annat spela som goth, perfekt för dig som snabbt vill ta dig an romarna. Något som för egen del slutade rätt tvärt med en invasion från väst och en sänkt armé i söder. Det finns dock ett antal andra fraktioner att välja bland. Du har fem “kungadömen” och dessa innehåller upp till tre fraktioner, bland annat Saxones, Armenia, Alani och Caledones.

Ett annat nytt tillskott är så kallade “hero factions”. Dessa har en gedigen kampanj och hjälten dör inte om du råkar göra ett ödesdigert beslut. Teknologiträdet kretsar mycket kring dess hjältar och låter dig låsa upp specifika färdigheter. Perfekt för dig som känner lite extra för exempelvis gothi.

Empire Divided släpps tillsammans med ett gratis dlc-paket som går under namnet Power & Politics, vilket ger dig ytterligare möjligheter att påverka den politiska delen i spelet. Allt blir ditt för det överkomliga priset 17 euro.

Att The Creative Assembly släpper ett nytt dlc till ett fyra år gammalt spel känns aningen anmärkningsvärt och får ses som ren fan service till de som inte gillade den mer fantasirika inriktning spelserien har tagit den senaste tiden. Det blir som metadon för historieälskande strateger, i väntan på att utvecklaren som utlovat återvänder till verkligheten med ett nytt historiskt Total War.

Om det inte känns värt att återvända till Total War: Rome 2, fungerar denna dlc i alla fall som en påminnelse om att The Creative Assembly fortfarande vet var de har sina rötter och spänningen är onekligen olidlig inför vad som komma skall. Berika ditt liv med lite historia samtidigt som du släcker dina meningsmotståndares liv. Det är grejer det.

Fotnot: Total War: Rome 2 – Empire Divided släpps på Steam den 30 november.

@Bahoven: Ja de låter lite tråkigt, tycker inte att det borde vara så svårt för dem. Har fullt med Norsca runt omkring mig på min nuvarande kampanj med HE. 29/11 Ingen vet än. Det är lite av en skitstorm på forum och reddit över hur dåligt hanterat warhammer 2 är. Speciellt Mortal empire. CA har lagt locket på efter senaste mini uppdateringen så gissningen är att dom har räknat fel med hur det skulle gå till att... 29/11 Strategipärla är synd och säga. Rome 2 var ett av dom värsta haverierna till spel som någonsin skådats vid release och är än idag trasigt i grunden enligt mig. Attila däremot är riktigt bra! 28/11 Ja, jag med... Drömmer om Total War: Trettioåriga kriget (med DLC Total War: Gustav Vasas frihetskamp) och även Total War: Victoria! 28/11 Bra att de gör något med rome 2. Visst att spelet är spelbart nu, men CA har aldrig rövknullat sina fans så hårt som med rome 2. Det utlovades deras utan tvekan största projekt och bästa spel någonsin, sen fick vi en release som fick total war empire... 28/11 Hade helst sett en annan era... 28/11 Håller på att spela en episk Rome-kampanj med Divide Et Impera-modden, rekommenderas, funkar nog inte fullt ut med nya patchen än men genom beta-inställningarna i steam kan man rollbacka till tidigare patch,. 28/11 Tycker det hade varit bättre ätt de satsade på expansioner till Atilla istället. I Rome 2 så spelade jag för det mesta bara Rom och greker, gillade inte riktigt några andra. BTW någon som vet när Norsca kommer till Mortal Empire? Mina frusna troll vill... 28/11 @Johan Olander: Äsch då, det var inte så jag menade! :) Men han är ju en fellow HÖP. 28/11 @Arcadia: Ja, Benet mäter man sig inte med. 28/11
Skicka en rättelse