Man kan knappast beskylla Dice för att sakna humor. När trailern drar igång, med dess fejkade intro, suckar de församlade journalisterna ljudligt. I ungefär 30 sekunder tror vi att vi kommer att få se ännu ett Medal of Honor-derivat.

Men Dice är smartare än så, de vet att marknaden för standardshooters är mättad för ett tag framöver. Därför är det uppfriskande att se det företag som gjort sig känt för Battlefield-serien våga ta nya grepp med genren.

Gratis är gott

Ingen kan ha undgått att Battlefield Heroes kommer att vara helt gratis att spela. Jepp, det stämmer, det enda du behöver göra är att surfa in på spelets hemsida och registrera dig och sedan klicka på den stora röda knappen som säger "Play Now".

- Registreringen är mycket enkel, vi frågar inte efter kreditkortsnummer utan vill bara ha dina login-uppgifter, emailadress, ålder och var du bor, säger Ben Cousins, senior producer på Dice.

Nu finns det självklart en baksida med gratisspelandet. För det första måste du se på en 20-30 sekunder lång reklamsnutt innan du hoppar in och krigar. Men dessutom planerar Dice att ta betalt för vissa uppgraderingar till din karaktär. Än så länge är detaljerna om de här uppgraderingarna mycket sparsamma, men åtminstone jag hoppas att det rör sig om mer kosmetiska förändringar än något som kan tippa spelbalansen mot oss snåla typer. Men hur det nu är med det får man applådera initiativet med ett kostnadsfritt spel, det skulle inte förvåna mig om vi inom en snar framtid får se flera företag följa den här modellen.

Pastellfärgat våld

Visuellt påminner Battlefield Heroes mer om Team Fortress 2 än något som Dice har gjort tidigare. Det är tecknat våld (visserligen blodlöst) och väldigt mycket med glimten i ögat. Dessutom handlar det inte alls om andra världskriget, om nu någon trodde det. Nej det här är en helt fiktiv värld där Royal Army (lätt förklädda britter) strider mot National Army (tyskar minus nazistattribut) på grund av en stor schism.

- Kriget uppstår efter en dispyt om resultatet i en olympisk cykeltävling. Royal Army beslutar sig helt enkelt för att invadera National Army, berättar Ben Cousins.

Innan du börjar väljer du om du vill spela låtsas-britt eller pseudo-tysk och sedan får du välja på en av tre klasser: soldier, gunner eller commando. När du gjort det kan du skräddarsy din karaktär så att du får ett unikt utseende och så småningom kan du låsa upp specialförmågor så som pansarbrytande kulor och förmågan att hela kamrater runt omkring. Tanken är att du skapar en karaktär på samma sätt som i onlinerollspel. Dessutom är Battlefield Heroes inget FPS, du spelar helt och hållet i tredjepersonsperspektiv.

- Det finns två skäl varför vi valt att använda oss av tredjepersonsperspektiv. Det första är att det handlar om en karaktär. Spelet handlar om att skapa, skräddarsy och levla upp en karaktär, av det skälet är det viktigt att du ser och kan relatera till din karaktär på skärmen. Det andra skälet är spelbarhet. Vi riktar in oss på casual gamers med det här spelet, förklarar Ben Cousins.

För att ytterligare öka lockelsen för nya spelare ska matcherna hållas korta, runt 5-15 minuter, och ett avancerat matchmaking-system ska se till att man möter motståndare i sin egen klass. Dice vet mycket väl att man riskerar att skrämma bort de trogna fansen med de här förändringarna och försäkrar att kontrollsystemet kommer att kännas igen. Ben Cousins vill till och med hävda att det här är företagets djupaste spel hittills tack vare de förmågor som karaktärerna kan begåvas med.

Krig är nog lite roligt - trots allt

Cousins tar med oss på en guidad tur genom banan "Seaside Skirmish" som kommer att vara en av de första som släpps. Det är en ljus, luftig, medelhavsinspirerad affär med en liten by som central punkt. Vi får se ett sällsynt okoordinerat pansaranfall som spårar ur i en orgie av serietidingsvåld. Fordonen, som alla är fantasiversioner av historiska förebilder, ser oerhört lättstyrda ut. Två Dice-anställda visar en halsbrytande manöver där ett National Army-plan gör en störtdykning mot ett sädesfält och, i farten, plockar upp en infanterist som snyggt sätter sig på ena vingen och dinglar med benen.

I ärlighetens namn förväntade jag mig inte särskilt mycket av Battlefield Heroes, men efter att jag har sett presentationen ser det faktiskt riktigt intressant ut. Om Dice lyckas bevara den roliga multiplayerupplevelsen från Battlefield-serien och inte förenklar det allt för mycket så har de all chans i världen att lyckas.

Skicka en rättelse