När Nintendo 3DS släpptes under våren 2011 hade den stora skor att fylla. Föregångaren DS var Nintendos experimentella konsol som kompletterade Game Boy-familjen, men kom att bli företagets storsäljande bärbara spelkonsol med över 152 miljoner sålda enheter.

Med 3DS satsade Nintendo på att spelen skulle kunna betraktas i 3D utan glasögon, med en teknik som kallas autostereoskopi. Användaren kunde stänga av och på denna 3D-visning, vilket gissningsvis de flesta valde att göra i slutändan. 3DS fick ingen bra start, där den rejäla prislappen skrämde bort föräldrar som ville köpa "ett Nintendo" till sina barn, och en tveksam 3D-funktion tilltalande inte hardcore-fansen.

Så här avtäcktes Nintendo 3DS anno 2010.

Försäljningen gick så dåligt att Nintendos dåvarande vd Satoru Iwata kapade sin lön med 50 procent och priset på 3DS sänktes rejält bara några månader efter lansering, något som tvingade Nintendo att erbjuda tidiga kunder ett ambassadörsprogram med gratisspel som kompensation. Sakta men säkert började det gå bättre, och fler unika och tilltalande spel började lanseras.

Under åren har katalogen växt till en rejäl skattkista av fantastiska titlar. Exemplen spänner allt från Nintendos egna som Super Mario 3D Land och The Legend of Zelda: A Link Between Worlds till fantastiska tredjepartstitlar som jrpg-suveränen Bravely Default och mysfestivalen Kirby: Planet Robobot. Den finurliga och estetiskt läckra pusselknåparserien Professor Layton fortsatte också på 3DS med bravur.

Nintendo 3DS har ändå lyckats samla på sig en gedigen skara bra titlar, och den kan dessutom räkna in DS-biblioteket utöver dessa.

Plattformen fick också ett gäng suveräna nyversioner av äldre titlar, som exempelvis The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D och Majora's Mask 3D, Radiant Historia: Perfect Chronology och Metroid: Samus Returns. Den inte så välanvända 3D-funktionen har också förbättrats med tiden, i form av New N3DS-konsolerna där en IR-kamera används för att bättre spåra hur ögonen betraktar skärmen.

Förbättringar till trots har jag fortsatt inte använt 3D-funktionen, men 3DS har under många år varit något av en favoritplattform för mig. Jag har haft med den under resor på tåg och flyg, under vandringar i fjällen med farsgubben, ute på öar, med mera. Att den nu inofficiellt pensioneras av Nintendo känns därför lite lite småtråkigt, men alla livstider har ett slutdatum och så även för 3DS.

New 3DS XL i mörkblått.

New 3DS XL i mörkblått.

New 3DS XL i Metroid-utförande.

New 3DS XL i Metroid-utförande.

New 2DS XL.

När Nintendo inte presenterade ett enda spel för 3DS under E3 2019 såg det tämligen mörkt ut för konsolens vitalitet, och när de nyligen avtäckte den helt bärbara Switch Lite slogs den definitiva spiken i 3DS-kistan. Nintendo har sagt att de fortsätter stöda 3DS för de som vill ha ett mer prisvänligt alternativ till Switch-konsolerna. Men, det handlar egentligen inte om att fortsätta stöda konsolen, bara om att fortsätta sälja en konsol som har en stadigt minskande målgrupp.

Så därför höjer jag ett glas för Nintendo 3DS. Jag har fortfarande en hel del spel i backlogen jag inte hunnit ta tag i, och tack vare dess bakåtkompatibilitet med Nintendo DS har jag ytterligare ett gäng titlar där att sysselsätta mig med.

Länge level Nintendo 3DS, du har skänkt oss många år av underbar spelglädje.

Läs mer om Nintendo 3DS: