Riksdagsledamot kopplar samman dåliga skolresultat med för mycket spelande.

Skolresultaten i Sverige har haft en dalande kurva de senaste åren och det kommer troligen att bli en het potatis ju närmare valet vi kommer. Lärarlöner, skolmiljöer och för stora klasser brukar pekas ut som orsaker till de sviktande prestationerna men riksdagsledamoten Tomas Tobé gjorde igår ett uttalande som fått många att reagera. "Mindre datorspel, mer läxläsning" var hans budskap när han intervjuades av TV4.

Enligt Tobé spelar en tredjedel av pojkar i skolåldern mer än tre timmar om dagen, vilket enligt honom bidrar till sämre betyg. Han vill därför sträcka ut en hand till föräldrar och stötta dem som har problem med för mycket spelande. Det är en av fyra punkter som diskuteras, Moderaterna vill också lyfta läxhjälp på webben, se mer fysisk aktivitet och tackla sena ankomster.

Många har inslaget som om Tobé är helt emot spelande, vilket inte verkar vara fallet om man följer hans svar på Twitter, där många har ifrågasatt hans uttalande.

Vid sidan av alla positiva rapporter som spelande faktiskt innebär gäller det att ha en nyanserad debatt om att en del människor faktiskt fastnar rejält och försakar andra saker. Om det är något Riksdagen ska lägga sig i är nästan en helt separat diskussion...

Per Strömbeck, talesperson på Dataspelsbranschen, är av samma inställning när han intervjuas av Dagensopinion.se

– Visst kan man tala om tidsförluster, men det blir märkligt att inte sätta spel i relation till annat som lagidrott, tv-tittande, ridning eller pianospelande. Det är missriktad populism att välja just tv-spelen.

Varför tror du att Moderaterna fokuserar på just tv-spelen nu?

– Jag tror att man försöker ha ett finger i luften och knyta an till en oro som finns hos en del föräldrar att barnen spelar för mycket. Det är populism och det är missriktat.

Bra källa...Inte. DN har en rätt klar agenda. Citat: Vi lät riksdagens utredningstjänst (RUT) utreda hur många gånger oppositionspartierna har röstat tillsammans med regeringen under riksmötet 2012/13. SD röstade vid 54 procent av omröstningarna tillsam... 28/02 Det är i vågmästarrollen de röstar 8 av 10 med alliansen. Alltså när de har avgörandet i sin hand. Det har ökat till 9 av 10 nu enligt Dagens Nyheter. 27/02 Så mao, tandlösa eftersom jobb inte växer på träd ;) 27/02 Själv levde jag på tidiga 80 talet och lirade C64 24/7. Men jag håller med. Jag har fått en bättre förståelse för saker, en förståelse som skolan aldrig kunde ha gett mig, och det tackar jag datorspelen för. Bara en sån sak; varför görs det inte mer stu... 27/02 Det vore bra om du kollade fakta innan du börjar sprida lögner. SD röstar inte 9/10 gånger med regeringen. http://debatt.svt.se/2013/09/26/s-fortsatter-att-ljuga-om-hur-vi-i-sd-rostar/ 27/02 Vissa barn har nog en ohälsosam relation till spel, på samma sätt som vissa ungdomar har en ohälsosam attityd till sprit/tobak. Att dra alla över en kam är nog inte helt rättvist, men verkar inte som man försöker det här iallafall. Jag känner väl person... 27/02 Finns bakomliggande orsaker till de dåliga resultaten i skolan idag. Att skylla på att kiddsen spelar för mycket är att förenkla ett problem som grundar sig i ett skolsystem som inte är anpassat efter den tid vi lever i idag. http://www.youtube.com/watc... 27/02 Jag tror även att det kan ha med respekt att göra. När jag gick i grundskolan på 80-talet så hade man respekt för lärarna. De kunde vara hårda ibland och ibland hade man lärare som man näääästan kunde vara lite rädd för. Jag vet en lärare som lärde ut... 26/02 Håller med till viss del. Men alltså föräldrarna skyller på staten eller tvärtom? Föräldrarna borde hålla koll på barnets prestation i skolan samt vad det gör på fritiden. Eller vad gör en förälder? 26/02 Puh.. Tog 1 timme ungefär, men nu har jag läst igenom alla kommentarer. Ok, nu ska farfar skriva några rader här ungdomar. Som flera här har påpekat så har snubben en poäng i sitt uttalande. Men jag tror att det inte bara är själva spelandet som gör att... 26/02
Skicka en rättelse