Skolresultaten i Sverige har haft en dalande kurva de senaste åren och det kommer troligen att bli en het potatis ju närmare valet vi kommer. Lärarlöner, skolmiljöer och för stora klasser brukar pekas ut som orsaker till de sviktande prestationerna men riksdagsledamoten Tomas Tobé gjorde igår ett uttalande som fått många att reagera. "Mindre datorspel, mer läxläsning" var hans budskap när han intervjuades av TV4.

Enligt Tobé spelar en tredjedel av pojkar i skolåldern mer än tre timmar om dagen, vilket enligt honom bidrar till sämre betyg. Han vill därför sträcka ut en hand till föräldrar och stötta dem som har problem med för mycket spelande. Det är en av fyra punkter som diskuteras, Moderaterna vill också lyfta läxhjälp på webben, se mer fysisk aktivitet och tackla sena ankomster.

Många har inslaget som om Tobé är helt emot spelande, vilket inte verkar vara fallet om man följer hans svar på Twitter, där många har ifrågasatt hans uttalande.

Vid sidan av alla positiva rapporter som spelande faktiskt innebär gäller det att ha en nyanserad debatt om att en del människor faktiskt fastnar rejält och försakar andra saker. Om det är något Riksdagen ska lägga sig i är nästan en helt separat diskussion...

Per Strömbeck, talesperson på Dataspelsbranschen, är av samma inställning när han intervjuas av Dagensopinion.se

– Visst kan man tala om tidsförluster, men det blir märkligt att inte sätta spel i relation till annat som lagidrott, tv-tittande, ridning eller pianospelande. Det är missriktad populism att välja just tv-spelen.

Varför tror du att Moderaterna fokuserar på just tv-spelen nu?

– Jag tror att man försöker ha ett finger i luften och knyta an till en oro som finns hos en del föräldrar att barnen spelar för mycket. Det är populism och det är missriktat.