Ett av Sveriges mest älskade och anrika magasin blev 19 år.

Svenska PC Gamer är död, länge leve Svenska PC Gamer!

Idag på förmiddagen kom det tunga beskedet att en instutition i svensk spelpress går i graven. PC Gamer, en tidning som har underhållit, informerat, roat och oroat, älskats och hatats sedan 1996 kommer med sitt sista nummer runt årsskiftet. Magasinet har funnits i 19 år.

Det skulle krävas en doktorsavhandling för att börja bena i hur mycket PC Gamer har betytt för pc-spelare i Sverige, men FZ bad ändå nuvarande bossen Thomas Petersson att försöka dela med sig av sina känslor och tanker efter beskedet.

Vad var det som gjorde PC Gamer så stor? Som mest sålde tidningen 42 000 exemplar!

– Störst var tvivelsutan den personliga kontakten mellan oss på redaktionen och läsarna. Visst, spel blev väldigt stort mot slutet av 90-talet så vi fick stor draghjälp, men den lika nördiga som personliga stilen PCG-staben frontade bottnade förstås i spelglädje. Utan den att matcha sitt journalistiska kunnande med, hade resultatet aldrig blivit så bra. Vi har alltid varit lättsamma, personliga och äkta. Sådant känner en läsare.

Vilket avtryck har PC Gamer gjort på spelsverige?

– Ett enormt avtryck. Att vi var Sveriges största och äldsta speltidning i nästan två decennier innebar att alla haft en relation till oss. Innan internet slog igenom var namnet PC Gamer närmast mytomspunnet, omtalat och respekterat. Älskat. En kärlek som alltid gått åt båda håll, som sagt.

Thomas Petersson

Varför levde tidningen kvar så länge som den gjorde, trots tidningsdöd och annat?

– Här finns ett kort och ett långt (långt) svar. Det korta svaret är att vi tvingats att rätta mun efter matsäck. Vi har velat men inte kunnat göra förändringar som kanske räddat oss, kanske inte. Det är en oerhört tuff marknad där ute just nu. Vår kärlek till spel, det skrivna ordet och läsarkontakten har fått oss att rida ut inte bara en utan flera stormar. Den satsning vi gjorde på mer egenproducerat material för några år sedan fick vi exempelvis mycket fin respons på. Utan intresse går det inte. Tyvärr inte utan pengar heller.

Hur känns det nu?

– Piss och skit. Jag har själv levt aktivt med Gamer i över tio år. Att känna att vi inte kunnat göra oss rättvisa de senaste åren har varit tungt och kreativt demoraliserande. Vi ville mer. Gentemot alla läsare och utifrån tidningens historia känns det oerhört vemodigt. Det är ett tufft avslut just nu. Namnet PC Gamer är emellertid inte dött, så vem vet, vi kanske gör en fågel Fenix on yo asses?!
När jag ändå har möjlighet vill jag å tidningens vägnar rikta ett enormt och välment tack till alla som stöttat oss genom åren. Ni gjorde det möjligt.

Nedläggningen kommer i samband med att tidningens utgivare, Egmont Publishing, presenterar ett sparpaket som innebär att hela 37 tjänster försvinner på förlaget. Det sista numret av PC Gamer kommer runt årsskiftet. Sedan tidigare har Egmont Publishing sålt FZ.se till Geeks Publishing. Spelbevakningen är alltså snart ett minne blott på förlaget.

Vad är dina bästa och bisarraste minnen från Svergies mesta och bästa speltidning? Dela med dig!

Transparens: Artikelförfattaren jobbade, med glädje, på Svenska PC Gamer mellan 1998-2005 samt 2009-2014. Ajöss, och tack för fisken!

Vad var det vi sa... sluta gå extremvänsterns ärenden annars får ni lägga ner verksamheten. Folk tröttnar efter ett tag. ALL vänstermedia går dåligt. 04/12 Någon mer än jag som har deras t-shirt Are you a man or a mouse? 04/12 Herregud, hur kunde jag missat detta? Visar bara på hur lite jag läser om spel numera jämfört med förr. PC Gamer är en stor del av min barndom, farväl och tack för alla fina lässtunder! Och sist men inte minst alla fantastiska demos... 02/12 En aning tråkigt, tycker alltid att det är "skönare" att läsa i en tidning. Har bara köpt nummer sporadiskt men deras sista nummer får en självklart köpa. 08/10 Men precis! Satt och ögnade igenom avin om att fortsätta min prenumeration i förra veckan, men tänkte att jag ville vänta för att se om FZ hade någon supporter-kampanj med PC Gamer-abonnemang framöver... Så kom det att Egmont sålde FZ och nu detta...... 05/10 Hahaha, jaa, så kan det nog vara :P fond memories <3 tack för en fin uppväxt :D 05/10 Tror du tänker på en anekdot som vi publicerat i något jubileumsnummer. En av Ronnys sista lämningar så hittade jag en felstavning, vi hade glömt ett S i "Hitman: Silent Assassin", så jag skrev "lägg till ett S" på en post-it och gav tillbaka korret.... 05/10 Jag tror inte att du ljuger, bara att du har fel. Men texten finns ju i tidningen, så om du har kvar din originaltext kan du ju övertyga mig om att du inte har det. 05/10 Awww.... :( Jag fick ett erbjudande med 5 nr + gaminglurar som jag nappade på. Vafan, vad händer med det? Antar att jag lär få alla kommande nummer + premie men vad händer om det sista numret är ex. nummer 3? 01/10 Jag skulle antagligen inte spela datorspel idag om det inte var för PC Gamer. Några av de spel jag har lagt ner mest tid på genom åren (och vissa som jag till och med fortfarande spelar) fanns med som demos på eran CD/DVD. Har inte köpt ett nummer på... 01/10
Skicka en rättelse