Svenska PC Gamer är död, länge leve Svenska PC Gamer!

Idag på förmiddagen kom det tunga beskedet att en instutition i svensk spelpress går i graven. PC Gamer, en tidning som har underhållit, informerat, roat och oroat, älskats och hatats sedan 1996 kommer med sitt sista nummer runt årsskiftet. Magasinet har funnits i 19 år.

Det skulle krävas en doktorsavhandling för att börja bena i hur mycket PC Gamer har betytt för pc-spelare i Sverige, men FZ bad ändå nuvarande bossen Thomas Petersson att försöka dela med sig av sina känslor och tanker efter beskedet.

Vad var det som gjorde PC Gamer så stor? Som mest sålde tidningen 42 000 exemplar!

– Störst var tvivelsutan den personliga kontakten mellan oss på redaktionen och läsarna. Visst, spel blev väldigt stort mot slutet av 90-talet så vi fick stor draghjälp, men den lika nördiga som personliga stilen PCG-staben frontade bottnade förstås i spelglädje. Utan den att matcha sitt journalistiska kunnande med, hade resultatet aldrig blivit så bra. Vi har alltid varit lättsamma, personliga och äkta. Sådant känner en läsare.

Vilket avtryck har PC Gamer gjort på spelsverige?

– Ett enormt avtryck. Att vi var Sveriges största och äldsta speltidning i nästan två decennier innebar att alla haft en relation till oss. Innan internet slog igenom var namnet PC Gamer närmast mytomspunnet, omtalat och respekterat. Älskat. En kärlek som alltid gått åt båda håll, som sagt.

Thomas Petersson

Varför levde tidningen kvar så länge som den gjorde, trots tidningsdöd och annat?

– Här finns ett kort och ett långt (långt) svar. Det korta svaret är att vi tvingats att rätta mun efter matsäck. Vi har velat men inte kunnat göra förändringar som kanske räddat oss, kanske inte. Det är en oerhört tuff marknad där ute just nu. Vår kärlek till spel, det skrivna ordet och läsarkontakten har fått oss att rida ut inte bara en utan flera stormar. Den satsning vi gjorde på mer egenproducerat material för några år sedan fick vi exempelvis mycket fin respons på. Utan intresse går det inte. Tyvärr inte utan pengar heller.

Hur känns det nu?

– Piss och skit. Jag har själv levt aktivt med Gamer i över tio år. Att känna att vi inte kunnat göra oss rättvisa de senaste åren har varit tungt och kreativt demoraliserande. Vi ville mer. Gentemot alla läsare och utifrån tidningens historia känns det oerhört vemodigt. Det är ett tufft avslut just nu. Namnet PC Gamer är emellertid inte dött, så vem vet, vi kanske gör en fågel Fenix on yo asses?!
När jag ändå har möjlighet vill jag å tidningens vägnar rikta ett enormt och välment tack till alla som stöttat oss genom åren. Ni gjorde det möjligt.

Nedläggningen kommer i samband med att tidningens utgivare, Egmont Publishing, presenterar ett sparpaket som innebär att hela 37 tjänster försvinner på förlaget. Det sista numret av PC Gamer kommer runt årsskiftet. Sedan tidigare har Egmont Publishing sålt FZ.se till Geeks Publishing. Spelbevakningen är alltså snart ett minne blott på förlaget.

Vad är dina bästa och bisarraste minnen från Svergies mesta och bästa speltidning? Dela med dig!

Transparens: Artikelförfattaren jobbade, med glädje, på Svenska PC Gamer mellan 1998-2005 samt 2009-2014. Ajöss, och tack för fisken!