Förra veckan så skrev vi om att Nederländerna fann att loot-lådor i flertalet spel bröt mot landets spellagar. Nu har även Belgien slagit fast att loot-lådor bryter landets spellagar och att de därför är olagliga.

Den belgiska spelkommissionen undersökte loot-lådorna i FIFA 18, Overwatch och Counter-Strike: Global Offensive. De fann att lådorna i alla ovannämnda spel är helt chansbaserade och att de därför faller under landets spellagar.

Landets justitieminister, Koen Geens, sa i ett uttalande att loot-lådorna i FIFA 18, Overwatch samt Counter-Strike: Global Offensive är olagliga och krävde att de ska tas bort från spelen. Om de inte gör det så riskerar utgivarna fängelse upp till fem år och böter på upp till 800 000 euros. Om minderåriga kommer i kontakt med loot-lådorna kan straffen fördubblas.

Geens nämnde att det ofta är minderåriga som kommer i kontakt med dessa loot-lådor. Det är något som justitieministern inte vill att landet ska tillåta.

Geens vill nu ha en dialog med spelutgivarna och -utvecklarna för att se vem som kan ta ta bort loot-lådorna ur spelen.

"We have already taken numerous measures to protect both minors and adults against the influence of, among other things, gambling advertising.

That is why we must also ensure that children and adults are not confronted with games of chance when they are looking for fun in a video game."

Det var också Geens som initierade undersökningen av loot-lådor i spel efter höstens Star Wars Battlefront 2-spektakel. Spelkommissionen tittade på Battlefront 2 men det klarade sig undan spelkommissionens dom eftersom EA hade plockat bort loot-lådorna när undersökningen gjordes.

Om de olika spelutgivarna kommer anpassa sina spel för Belgien och Nederländerna återstår att se.