"Barn och vuxna ska inte mötas av chanssystem när de vill ha skoj med ett tv-spel."

Förra veckan så skrev vi om att Nederländerna fann att loot-lådor i flertalet spel bröt mot landets spellagar. Nu har även Belgien slagit fast att loot-lådor bryter landets spellagar och att de därför är olagliga.

Den belgiska spelkommissionen undersökte loot-lådorna i FIFA 18, Overwatch och Counter-Strike: Global Offensive. De fann att lådorna i alla ovannämnda spel är helt chansbaserade och att de därför faller under landets spellagar.

Landets justitieminister, Koen Geens, sa i ett uttalande att loot-lådorna i FIFA 18, Overwatch samt Counter-Strike: Global Offensive är olagliga och krävde att de ska tas bort från spelen. Om de inte gör det så riskerar utgivarna fängelse upp till fem år och böter på upp till 800 000 euros. Om minderåriga kommer i kontakt med loot-lådorna kan straffen fördubblas.

Geens nämnde att det ofta är minderåriga som kommer i kontakt med dessa loot-lådor. Det är något som justitieministern inte vill att landet ska tillåta.

Geens vill nu ha en dialog med spelutgivarna och -utvecklarna för att se vem som kan ta ta bort loot-lådorna ur spelen.

"We have already taken numerous measures to protect both minors and adults against the influence of, among other things, gambling advertising.

That is why we must also ensure that children and adults are not confronted with games of chance when they are looking for fun in a video game."

Det var också Geens som initierade undersökningen av loot-lådor i spel efter höstens Star Wars Battlefront 2-spektakel. Spelkommissionen tittade på Battlefront 2 men det klarade sig undan spelkommissionens dom eftersom EA hade plockat bort loot-lådorna när undersökningen gjordes.

Om de olika spelutgivarna kommer anpassa sina spel för Belgien och Nederländerna återstår att se.

@kebbe: Visst spel säljs många gånger av en återförsäljare men dessa lådor säljs av spelutgivaren och har inget med återförsäljaren att göra... 27/04 Jag sa aldrig att jag tror att det kommer hända. Enda jag sa var att det finns en juridisk möjlighet. Vilket fortfarande är sant. Du valde dessutom att ignorera min förklaring och poängen jag ville göra fullständigt trots att jag uttryckligen skrev att... 26/04 Det är det som efterfrågas av många, exv Molotov ovan i tråden. Att man vet vad det är man köper, pris är inte relevant. 26/04 Tror Belgien är en för lite marknad för att kunna tvinga igenom någon förändring. Först lär vi se samma loophole bland annat Blizzard använder i Kina att man säljer in game valuta men du får ett gäng lådor på köpet. Funkar inte det tror jag helt enkelt... 26/04 Varför måste "gamers" alltid försöka sätta nya rekord i idiotiska slutsatser och irrelevanta jämförelser? 26/04 Att tro att USA kommer lämna ut dessa för fängelsestraff i Belgien har ingen större verklighetsförankring, men fortsätt gärna drömma, du skrev trots allt att det nog funkar utmärkt. 26/04 Om utvecklarna inte kan anpassa spelen efter lagen i länderna det gäller eller komma överens med myndigheterna så kommer man nog helt enkelt sluta sälja spelen där, ja. Holland/Belgien är inte en tillräckligt viktig marknad för en global förändring och... 26/04 Utvecklare är försäljare i lika hög grad som bryggerier är försäljare, det vill säga inte alls. Tillgången till lådorna sker genom spelet, spelet säljs av tredje part. Om Kalle, 12 år, köper eller får ett spel med högre åldersrekommendation är det såled... 26/04 Hur ska det gå till rent praktiskt då? Vpn kommer ju förbi sånt och då kan de ju knappast bli Valves problem? 25/04 Jag tycker att Fortnite har en bättre modell där man bara köper de skins man vill ha, dock så är Fortnite affären ruggigt dyr. 25/04
Skicka en rättelse