Embracer Group får in 10,3 miljarder nya kronor på kontot. Det Karlstadsbaserade spelföretaget har släppt 99,9 miljoner nya B-aktier som man sålt till saudiarabiska Savvy Gaming Group. Savvy finansieras av Public Investment Fund, en statlig fond där landets kontroversiella kronprins och de facto-ledare Mohammed bin Salman sitter i styrelsen.

Affären ger Savvy 8,1 procent av aktierna och 5,4 procent av rösterna i Embracer. Det gör det saudiska bolaget till en av de största ägarna bakom grundaren Lars Wingefors, som vid årsskiftet satt på 24,2 procent av bolagets aktier och drygt 43 procent av rösterna.

Embracers vd och grundare Lars Wingefors:

Vår relation med Savvy Gaming Group kommer att göra det möjligt för oss att sätta upp ett regionalt nav i Saudiarabien, där vi kommer kunna genomföra investeringar i MENA-regionen, antingen organiskt, via partnerskap, joint ventures eller via förvärv av bolag som leds av starka entreprenörer.

Savvy bildades i början av året och hamnade direkt i rubrikerna genom att köpa köpa Dreamhack-ägaren ESL för 13 miljarder kronor. I maj stod det klart att PIF köpt 5 procent av den japanska speljätten Nintendo.

Embracer betonar i pressreleasen att man önskar långsiktiga investeringar i företaget. Savvy satsar på att komma in i spel- och esportscommunityn världen över. Men företagets satsningar är kontroversiella eftersom fonden som finansierar företaget kontrolleras av kronprins bin Salman, som bland annat anklagats för att ha beordrat mordet på en framstående journalist 2018. Landet har också fått kritik för brist på mänskliga rättigheter, både under kronprinsens styre och tidigare.

Bilden: Embracers VD och grundare Lars Wingefors (Foto: Embracer)