Den före detta Rockstar North-medarbetaren Obbe Vermeij bjussar i en nystartad blogg på intressanta detaljer om sina många år hos GTA-utvecklaren. Bland annat skriver han om Agent, det PS3-exklusiva spionspelet som avtäcktes på E3 2009, men som sedan runnit ut i sanden och numera tycks vara övergivet.

Bloggen kan dessvärre gå ett liknande öde till mötes, för Vermeij har raderat flera inlägg efter att enligt egen utsago ha kontaktats av sin förra arbetsgivare. Men Eurogamer hann återge vad han skrev om Agent, så här kommer en summering.

Agent avtäcktes under E3-mässan 2009.

Agent skulle bli ett spionspel förlagt till kalla krigets 70-tal, och var tänkt att bli lite mer linjärt än GTA-spelen. Vi skulle få besöka klassisk spionmark som en stad vid Medelhavet, en schweizisk skidort, Kairo och rymden. Det skulle innehålla stridsscener i skidmiljön och en biffig slutstrid med lasrar i rymden – någon hade alledeles uppenbart koll på de äldre James Bond-filmerna.

Projektet ska ha börjat som en demo. Den gillades av dåvarande presidenten Leslie Benzies och svällde till ett fullstort projekt som halva Rockstar North-teamet jobbade med i ett år (den andra halvan gjorde GTA IV-dlc och GTA V). Men utvecklingen rullade inte på som önskat, och man försökte skala ner det för att komma vidare innan det var dags att satsa fullskaligt på GTA V. Men det gick inte, så teamet fick lämna projektet. Det ska ha lagts över på en annan Rockstar-ägd studio, men det bar uppenbarligen inte frukt.

Allt detta alltså enligt Obbe Vermeij (återgivet av Eurogamer). Rockstar själva har inte yppat något om läget för Agent, men häromåret försvann plötsligt mycket av tidigare publicerad information om spelet från företagets webbsidor.

Apropå Rockstar så är GTA VI på gång att avslöjas. I början av december ska företaget släppa en första trailer. Vi kan vara rätt jäkla säkra på att det här spelet inte kommer försvinna i tomhet.