Den svenska streamern Elias ”Elajjaz” Lönn offrade sin kropp i skidspåret i välgörenhetens
tecken. Han åkte nämligen årets Vasalopp och samlade in hela 1,2 miljoner kronor som skänktes direkt till Rädda Barnen.

Elias eller ”Elajjaz” som han är mer känd som över Twitch, utmanar sig själv i normala fall med svåra spel. Han har även tagit utmaningen några steg längre genom att sikta på diplomet för ”En Svensk Klassiker” och utföra diverse fysiska aktiviteter. Han har redan hunnit med att utföra Vättenrnrundan, Lidingöloppet, Vänsbro Öppen Älv för välgörenhet. Nästa steg mot målet var Vasaloppet.

I år var det dags och Elajjaz utmanade snön och vädret när han tillsammans med 15800 andra deltagare stod på startlinjen för Vasaloppet 2024. Det blev en heroisk insats, men efter 9 timmars åkande missade tyvärr Elajjaz reptiden vid Oxbergskontrollen och fick avbryta den officiella tävlingen. Elajjaz gav sig dock inte utan slängde nummervästen och GPS för att fortsatta sin uppvisning på egen hand utan officiell medverkan. Någon minut efter sista åkaren korsade även Elajjaz mållinjen, helt ensam men påhejad av sin familj.

Copyright: Twitch.tv/Elajjaz

FZ fick några ord med Elajjaz om insatsen:

Det är inte första gången du utsätter din kropp för fysiska prövningar i den goda sakens anda. Hur kom du på att detta borde vara en bra idé?

Jag tänkte att jag ville gå ur min comfort-zone, prova något nytt och ta med mina tittare samtidigt för att försöka inspirera någon som sitter hemma och kikar.

Som streamer av svåra spel. Är det något du kan ta med dig in i tävlingarna? Mentalt? Fysiskt?

Kan absolut säga att det har hjälpt mig rent mentalt! Har gått igenom väldigt svåra och väldigt långa utmaningar i spel. Gjorde en utmaning i ett spel som tog 36 timmar i sträck att klara av, då gällde det att man står ut mentalt väldigt länge precis som Vasaloppet eller Vätternrundan.

Copyright: Qruxel Productions

Om du skulle jämföra Vasaloppet med en utmaning i ett spel, vilket skulle du då spontant välja?

Om jag skulle välja ett spel att jämföra Vasaloppet med så skulle jag nog säga Dark Souls haha! Som bossarna man måste lära sig i spelet, likaså måste man lära sig att hitta rätt teknik med sina längdskidor.

Vad tänkte du när du insåg att du kommer missa reptiden? Och vad fick dig att fortsätta i stället för att avbryta?

Jag insåg faktiskt inte att jag missat reptiden förens jag kom till stoppet och han som åkte bredvid mig sa "Jaha då var de inget mer med de då!". Mitt hjärta sjönk för jag hade kämpat så hårt för att ta mig förbi folk under resan och att inte få fortsätta kändes helt ärligt som en mardröm. När jag har bestämt mig för något så måste jag genomföra det, så när de sa åt mig att jag fick fortsätta som privat-person så var det ingen tvekan. Jag ville inte göra alla dem som hjälpt mig besviken, och jag ville inte göra alla mina tittare besvikna heller.

Copyright: Twitch.tv/Elajjaz

Vad blir nästa utmaning?

Nästa utmaning blir faktiskt revansch med Vasaloppet Öppet Spår 2025! Jag skrev upp mig på det 3 dagar efter jag åkte Vasaloppet. Även om jag tog mig igenom Vasaloppet så fick jag ingen officiell tid men de kommer jag garanterat att få nästa år.

Sista frågan, vad är ditt absoluta favoritspel genom tiderna?

Mitt absoluta favoritspel genom tiderna är antingen Yakuza 0 eller Bloodborne. Helt gudomliga spel som jag tycker varenda person som har intresse av spel borde testa!

Bilderna i artikeln har vi fått låna från Twitch.tv/Elajjaz och Qruxel Productions