Spelförsäljningen minskade totalt sett under årets första halva, visar statistik som branschorganisationen #Dataspelsbranschen tagit fram. Totalt såldes 2,7 miljoner spel till ett värde av 1,05 miljarder kronor under perioden. Det är en försäljningsminskning med 4,6% och en värdeminskning med 10,4% jämfört med samma period förra året.

Det största tappet står Playstation 2 för: 367 000 spel såldes, vilket är en minskning med 30 procent. Samtliga stationära plattformar backar, om än inte i samma utsträckning. Däremot går de bärbara konsolerna PSP och Nintendo DS rejält bra - plus 32 respektive 28%.

DS och PSP får fler att köpa spel

Trots vikande siffor är John Häll, vice ordförande i branschorganet MDTS, positiv. Dels sker prissänkningar för alla tre stora stationära konsoler under hösten (PS3 och Xbox 360 har prissänkts, Wii följer i slutet av denna vecka), dels ser han positiva trender i både försäljningen och den kommande hösten.

- Årets första halvår visar på flera positiva tendenser då flera spel hållit en hög nivå av försäljning under en längre period, säger Häll. Inte helt oväntat har förhandsbokningar på kommande spel gett indikationer på att nästa halvår kommer att bli väldigt stark. Många av de kommande spelen har även de en lång försäljningsperiod att se fram emot.

Pc-spel står fortfarande för den överlägset största delen av försäljningen - 36% för att vara exakt. Därefter följer Xbox 360 (13,7%), Playstation 3 (13,4%), Playstation 2 (13,4%), Wii (11,6%), Nintendo DS (9,5%) och PSP (2,3%). De spel som sålt bäst under perioden är #The Sims 3, #World of Warcraft: Wrath of The Lich King, #Wii Fit och #Singstar Abba.

Dom har ju knappast koll på hur mycket som köps via en onlinetjänst (Steam/Direct2Drive/mfl) och jag tror att många gått över till den formen av spelköp. Själv har jag inte köpt något alls i affär iår (6 st från Steam och 2 D2D).Konsol-spel har det bara... 30/09 Känns inte som de kan räkna me psp spel som är köpta över nätet om de ligger där nere. Dock har ju psp spel väldigt dålig marknadsföring iallfall här. 29/09 konstigt eller.. dom flesta tunga titlarna till pc kommer först nästa år. 29/09 Tycker det är bra att det har lugnat sig lite. Har en lista med bra spel som jag ska spela men inte har hunnit för det har kommit så många bra spel senaste 2 åren. Men nu är man ju arbetslös igen så den listan kommer nog att kortas snabbt. 29/09 Sen får man tänka på att under detta året har verkligen onlineförsäljning av spel kommit igång. Undrar om dom räknar in försäljning av PCspel via exempelvis Steam, Impulse och liknande? Jag personligen har köpt fler spel via Steam och liknande iår än... 29/09 "Statistiken bygger på nettoförsäljning från distributör till butik omräknat till värde i konsumentled, vilket innebär att siffrorna inkluderar moms." Dock som någon nämner, så är det nog väldigt få spelserier som säljer större antal inom PC. Sims, Wow,... 29/09 precis 29/09 Tror att man räknar in timecards som PC-spel.. För övrigt så kan den låga spelförsäljningen under första halvåret bero på att hösten förväntades vara smockfull med bra spel. 29/09 Sen får man också beakta att Sverige har ovanligt hög PC-spelsförsäljning vad jag förstått. 29/09 Som fler har sagt här inne, jämfört med förra året så har 2009 inte varit mycket till spelår för PC, hittills. Några riktigt bra spel, men förra året var verkligen ett toppår, 29/09
Skicka en rättelse