The Sims-skaparna ger sig i kast med att göra spel av... allt. Det luktar hybris av episka proportioner. Hur i all världen ska det gå till? Är det ens möjligt? FZ har efter ett par miljarder års evolution kommit på svaret.

Universum nedpressat på en dvd-skiva. Att kalla #Spore ambitiöst är en brutal underdrift, det är så omfattande att genredefinitionerna inte riktigt räcker till: strategi, socialiserande, rollspel, action, utforskande... Vi kan kalla det evolutionssimulator, ett spel som i fem faser avhandlar livets uppkomst och utveckling; från mikroskopiska amöbor i ett bubblande urhav till rymdkolonisatörer med galaxherravälde som mål (för information om faserna, se faktaruta i recensionens slut).

En skiva världshistoria

- Livet utspritt på fem faser

Bakom projektet står Will Wright, det kreativa geniet med det stilbildande SimCity och monstersuccén The Sims på samvetet. Spore hämtar inspiration från hans och #Maxis tidigare verk, men det är långtifrån en kopia - det står på ben som inget annat spel tidigare vandrat med.

Livet börjar som sig bör med ett meteoritnedslag. Som primitiv organism tar du dina första simtag i en bubblande bakteriebrygd där överlevnadsvillkoren stavas utveckling. Till att börja med väljer du om din krabat ska vara kött- eller växtätare, varpå det dels gäller att äta allt du kommer över, dels undvika att sluta dina dagar som måltid åt högre utvecklade livsformer. Genom att äta får du tag på dna-kod. Med den förbättrar du din varelse; bättre simförmåga, starkare försvarsmekanismer och kraftigare käftar.

Tre av (i skrivande stund) drygt 3,5 miljoner användarskapade varelser

Efter ett par miljoner år i bakteriehavet är det dags att förse varelsen med ben och kravla dig upp på landbacken. Dna-jakten och valet mellan att äta kött eller grönt finns kvar (plus alternativet allätare), men sociala aspekter tillkommer. Dels umgås du med artfränder, dels kan du, om du vill, socialisera med andra arter och därigenom skaffa erfarenhet. Det gör du genom att välja delar som gör din varelse bra på specifika områden, till exempel sång.

Ensam var stark

- Utvecklingen tvingar fram samarbete på flera plan

Men om det här med umgänge känns blekt kan du istället välja jägarvägen och leva på att käka upp andra arter. Då utrustar du istället din varelse med kraftiga käkar, horn och andra ickesociala egenskaper. Vilken väg du än väljer kommer varelsens hjärna utvecklas och med det dess sociala förmåga; i början kämpar den på ensam, i slutet med flera följeslagare till sin hjälp.

Nästa steg är stamliv och här övergår Spore till lättare realtidsstrategi. Din lilla grupp ska ta över eller bli vän med byarna i närheten, antingen genom socialiserande eller våld. En enklare sorts resurshantering (fiska, samla prylar, jaga) ingår. För varje by du erövrar/samspelar med ökar din egen i invånarantal.

Tribe-stadiet inför en lättare form av RTS

Delen därpå - civilisationsfasen - kretsar också kring strategi, fast på en större skala. Kameran flyttas upp en bit i luften och du lämnar definitivt individperspektivet. Du tävlar om ekonomiska resurser och med dessa bygger du landfordon, fartyg och flygfarkoster. På sant RTS-manér finns en gräns för hur många enheter du kan bygga och det antalet ökar i takt med att din värld växer; dels bygger du fler hus i städerna, dels tar du över andra städer och civilisationer.

Föregående Nästa
När jag hämtade Spore från posten var magen full av fjärilar. När jag satte mig ner och installerade och sedan började spela Spore var jag fast. I ungefär 10-13 timmar satt jag sen och spelade (lite för mycket fritid jag vet) från Cell stadiet till Rymd... 15/09 Det var värst vad folk ogillar detta spel, Måste säga att det var skojigare än jag förväntat mig. (kommit till civilizations stadiet) Ett utmärkt spel om man bara vill sitta och dega några timmar. Satt rätt länge i creatur stadiet och försökte bli polar... 11/09 Som litet barn lirade jag doom/red alert/hexen/wolfenstein/duke nukem. Du kan väl inte mena att du tycker att spore är ett 'Vuxet' spel? 09/09 Fanns nått spel som hette SimLife för massa år sen - vad jag minns var det liknande detta men betydligt roligare och höll bra mycket längre än detta. 09/09 Jag hade förbeställt Galactic Edition, och har sedan jag fick spelet kämpat med att få inloggningen att fungera. Inledningsvis fick jag att man felmeddelandet "Inloggning misslyckades", och nu försöker spelet koppla samman produkten med mitt konto och... 09/09 Spelet är ju heltklart överskattat. Precis som GTA4 fick 5/5 på alla sidor, fast man blev rätt snabbt uttråkad på det. Detta spel hade jag inga förväntningar utav, bara hört att folk använder Creature-Maker att skapa gubbar o lägga ut på youtube typ.... 08/09 Personligen tycker jag det är smått komiskt att se de som försvarar spelet och hypen i diskussion med de som kräver mer av ett spel. Har jätteskoj här.:D 08/09 Grymt underhållande spel! Jag inklusive sambo, och familjemedlemmar lirar dagarna i ända. 08/09 Det mest patetiska med historien om Spore är inte själva spelet, utan snarare hur folk åter igen lyckats hypa en produkt så mycket att den resulterande besvikelsen får spelet att se sämre ut än vad det egentligen är. Ända sedan första filmen var det puc... 08/09 Jag trodde det var precis det fz.se var till för. Den absoluta majoriteten av FZ:s läsare är just gamers och det är vi som är intresserade av hur bra ett spel är. VA?! Vilka av fz.se:s läsare är överhuvudtaget intresserade av att veta vad BARN borde tyc... 08/09
Skicka en rättelse