Det är dags att ladda bössan - tillsammans med 255 andra spelare kan du skjuta så mycket du orkar. Vi testar årets förmodligen mest välbefolkade FPS.

Adrenalinet får din kropp att skaka, blodet susar i öronen och omkring dig viner kulorna. Radiokommunikationen mellan folk som skriker efter sjukvårdare avbryts av smällarna från inkommande granater. Det här är krig och du kommer att kämpa för ditt liv.

Krig i verkligheten är ingenting roligt och därför är vi extra glada för lir som det här. De ger oss faktiskt en chans att uppleva ett slagfält som det förmodligen är i verkligheten, fast på ett betydligt säkrare sätt. Kaoset dominerar, man kan skönja den fullständiga livsfaran som det skulle innebära att promenera in i ett fält där galna människor försöker ta livet av varandra.

Apocalypse Now, någon?

Storyn är enkel, ingenting att egentligen bry sig om. De tre fraktioner, eller privatarméer, spelet handlar om slåss om världsherravälde i det så kallade skuggkriget. Framtidens regeringar använder privatarméer och beroende på hur väl de lyckas får de bättre kontrakt med regeringarna. I praktiken är det bara kosmetika, när du väl spelar känns det som om du vore vilken soldat som helst. Fraktionerna har lite olika egenskaper och det kan verka som om det har någon betydelse – men det enda som verkligen betyder någonting i längden är hur duktig du är på att sikta, använda ditt tålamod och placera dig på rätt plats.

Träffa nya vänner - i pallet

Det är definitivt inget spel för den som vill spela ensam. Det går inte ens - du måste köra online, mot och med andra människor. Men den som tror att det är en nackdel är fel ute. Du kommer inte sakna singelplayer för fem öre, känslan att anfalla tillsammans med en massa andra spelare är perfekt. De datorstyrda officerare som hela tiden uppmanar dig att utföra gruppens uppdrag lyckas få dig att stressa in i striden utan att tänka på din egen hälsa – uppdraget går före allt annat.

Att skapa din karaktär är väldigt enkelt. Du väljer fraktion, röst och utseende. Det går på någon minut att bläddra igenom valen, men det finns ingenting negativt att säga om det. Vi pratar inte rollspel och det du är intresserad av kommer att visa sig på fältet senare. Ju bättre du är, desto lättare kommer du att gå upp i level.

Om du får se de här grabbarna bör du hoppas att de är på din sida.

När du ökar din level får du möjlighet att bli bättre på vissa färdigheter, du kan låsa upp färdigheter som gör att du laddar om snabbare eller klarar av rekylen bättre. Lite senare får du möjlighet att låsa upp andra tillbehör, exempelvis ett bättre kikarsikte. Levelsystemet gör helt klart spelet bättre, även om det alltid kommer att handla om hur väl du siktar och hur snabb du är på kontrollen.

Börja med att träna

Om du tror att det bara är att ranta ut på spelfältet för att bli (ihjälskjuten) herre på täppan, då misstar du dig. Din arbetsgivare skickar inte ut vilka gröngölingar som helst, du är först tvungen att genomgå ett träningspass. Som tur är handlar det inte om att lyfta skrot eller sparra mot någon biffig kille, vad du istället måste göra är att ta dig igenom en bana och utföra några enklare uppgifter. Träningsbanan är snabbt passerad, men innan det blir strid på riktigt väntar ytterligare träning, men nu tillsammans med andra.

Klarar du även av träningsbanan är det dags att du ger dig ut på ett första uppdrag. I början är de flesta kartor inte upplåsta, du måste förtjäna att få spela på de stora banorna genom att klara av de mindre. Det handlar om banor med i snitt 64 spelare, 32 mot 32 i grupper om åtta och åtta. Varje grupp består av dessa åtta spelare och du bör samarbeta med de andra för att nå maximal framgång. När du väl kommer igång börjar det underbara, det är hårdkokt action från början till siste man.

En del spränger sönder allt, andra får reparera med sin bärbara svets.

De enklare kartorna handlar i princip enbart om sabotage av fiendens satellitlänkar och datorcenter, alternativt att försvara de egna länkarna. Även om det kan kännas lite väl enkelt och enformigt kommer du inte att tröttna. Banorna är enorma och det finns hur mycket som helst du kan syssla med. Antingen springer du rakt in i stridens hetta och försöker skjuta ner fienderna och överleva genom snabbhet, eller så smyger du runt med prickskyttegevär. Min favorit blev kulsprutan; även om den inte gör absolut mest skada är den tillräckligt effektiv med sitt rejält tilltagna magasin för att kunna utföra en mindre massaker.

Föregående Nästa
Hmm.. fick hem spelet i fredags.. men ids inte testa det ännu. Helgen bjöd på massa Forza 3 istället. :) Och imorgon kommer Bioshock 2.. :/ Får dra en snabbrepa ikväll och se vad allt handlar om. 08/02 Sitt du där och lusta med din lilla glädjepinne ^^ 07/02 Nej FZ's betyg bygger inte på en procent skala överhuvudtaget. Läs http://www.fz.se/artiklar/20020517/betygsskalan-pa-fz Så ser du vad siffrorna betyder. Det handlar alltså inte om 0 20 40 60 80 100% Utan en subjektiv bedömning om spelet är dåligt, bra,... 06/02 Inte så riktigt "riktigt" som det påstås i recensionen. 05/02 Inte lönt att lyssna på vad redmac kommer med. Större fanboy får man leta länge efter. 04/02 Precis så jag fattade det också. Men om 8 pers gör en sak och de andra 120 någonting helt annat så kan det bli ett stort irritationsmoment. Som sagt, det krävs nog att testa det innan, men det låter som att det är något jag hade blivit sjukt irriterad... 04/02 Tanken med att svara på ditt inlägg med din bild var att den passade så bra in. Ditt synsätt på FPS på konsol är lika uråldrig som din avatar. 03/02 http://www.fz.se/_avatar.php?id=7524 Fina bilder vi har eller hur? 03/02 En del personer verkar verkligen inte fatta att dom inte gämför Uncharted 2 med MAG. Uncharted 2 är ett äventyrs spel och fick sina betyg just för att det var ett äventyrs spel som var/är bra. MAG får sina betyg för att det är ett bra Online FPS lir.... 03/02 http://www.fz.se/_avatar.php?id=2170 03/02
Skicka en rättelse