Medan i stort sett hela världens rollspelsälskare suktar efter Final Fantasy XIII får Wii-ägarna en exklusiv dos av den slutgiltiga fantasin. Om du behöver något att förströ dig med tills mars kan du dock leta vidare, för det här är knappast ett sidospel som gör serien rättvisa.

Final Fantasy: Crystal Chronicles: The Crystal Bearers är som en tonåring med identitetskris. "Vem är jag", frågar det sig själv och speglar sig oroligt. Ja, fan vet. Ibland låtsas du att du är en episk och storslagen rollspelshistoria, för att i nästa sekund skjuta de välgjorda mellansekvenserna i sank med sandlådedialoger och substanslösa huvudpersoner. Sen vill du plötsligt vara ett actionrollspel med snabba, actionfyllda strider med ett visst mått av taktik och finess inblandade. Synd bara att du är dum i huvudet, hur jag än viftar och svär åt dig vägrar du ibland att lyssna på mina instruktioner. Ditt lock-on-system på fiender och föremål är i bästa fall bristfälligt på grund av den oprecisa Wii-fjärren.

Akta dig för eh... demonväggen!?

Sen svidar du om igen, till något som mest liknar en minispelskollektion. Du låter mig panga fiender på skärmen som du vore ett ljuspistolspel. Och ibland låter du mig delta i Chocobo-race, surfa eller tappa hakan åt en bisarr bikini beach battle som mest känns som ett fånigt skämt som gått alldeles för långt. Och vet du vad det värsta med det hela är? Inget av dina minispel håller mig intresserad mer än max en omgång, sen vill jag aldrig se dem igen.

Får jag fråga en sak? Hur kan du ärligt tro att du kan vara ett medryckande rollspel om du inte ens låter mig tala med världens invånare, annat än för att föra handlingen vidare? Och varför saknar du en vettig världskarta? Vill du att jag ska gå vilse och bli frustrerad? Varför, om du nu vill vara ett actionrollspel, är karaktärsutvecklingen i praktiken obefintlig? Jag gör ju exakt samma sak i varenda strid från början till slut, och det gör mig uttråkad. Det irriterar mig också att du spelar full med dina sladdriga kamerarörelser... men du kan sluta låtsas, för inte ens en kort 10-timmarstunnis som du kan bli full på ett par cider-burkar.

Jag kanske låter hård mot dig, men det är lika bra att du får höra sanningen direkt. Om det enda som talar för dig är ditt utseende och du är helt tom på personlighet inombords, då finns det helt enkelt inget som får mig att stanna kvar hos dig. Bra försök, men jag tror jag väntar på din storasyster istället.

[video=3848]

Tyvärr så stämmer motiveringen snyggt men i stort sett menlöst rätt bra på FFXIII med. =( 26/02 Square gör det igen. Alltså hur jävla värdelösa ska de bli? Snacka om pinsamt att gå från toppen till bottnen. Ser man på skräpspelen de gör nu för tiden är det helt orealistiskt att ens tänka på att en gång gjorde spel så som Xenogears, final fantasy... 22/02 Haha, underbart. Länge sen man såg en riktigt rejäl sågning här på FZ, men jag kunde inte i min vildaste fantasi tro att ett Final Fantasy-spel skulle få en släng av sågen. 20/02 Inte så dåligt betyg, det är ju ändå Nintendo Wii vi pratar om :) 20/02 Visste inte om att spelet fanns (dock till Wii så) och jag kommer fortsätta med det. 19/02 Hatar inte Nintendo direkt, var ju endå på NES man började spela ordentligt. Grejen är bara att dom inte hängt med i utvecklingen. Enda orsaken till att dom överlevt överhuvudtaget är ju pga Super Mario. 19/02 Fan så gammalt det börjar bli med alla Nintendo-haters. Om det någonsin var roligt så är det inte det längre. Angående spelet så väljer jag att lita till andra recensenter. Då det ser jävligt mysigt ut. 19/02 Allvarligt talat!.. hur dumma i huvudet är företag som utvecklar sånt här skit. Det är inget fel på Wii som konsoll.. men företagen och utvecklarna verkar fan leva i någon bisarr verklighet där man tror man kan kränga vafan som helst bara för att det... 19/02 Snarast båda som är skyldiga, de kan ju bevisligen släppa bra FF-spel till alla konsoler förutom Wii (även gamla som SNES lyckades). Föråldrad hårdvara dödar all skaparglädje, och en konsol där spelutvecklarna inte ens får patcha sina spel pga det sakna... 19/02 Well, som texten gör gällande så anser jag att så gott som samtliga spelmoment är undermåliga, långtråkiga och helt enkelt rätt meningslösa. Med andra ord; i stort sett menlöst. 18/02
Skicka en rättelse