Nintendos Wars-serie är faktiskt äldre än vad man kan tro. Det första spelet kom redan 1988 och titlar har släppts till Famicom, Super Famicom och Gameboy, men de fick sitt stora genomslag när följetongen gjorde sitt intåg på Gameboy Advance-systemet 2001. Även om mycket har hänt på teknikfronten sedan dess är grundkonceptet fortfarande intakt nu när remastern av Advance Wars 1-2 släppts till Switch.

Grunden utgörs av turordningsbaserade strider som utkämpas på rutnätstäckta slagfält. Rundorna är indelade i dagar där du och din motståndare turas om att förflytta era enheter, attackera varandra eller inta städer. Slagfältets uppbyggnad är också viktigt att ta i beaktande då skogar och städer ger extra skydd samtidigt som markfordon inte kan röra sig genom bergiga partier. Alla trupptyper har sina olika för- och nackdelar i ett slags sten-sax-påse-upplägg. Du börjar med vanliga soldater och får så småningom tillgång till både tanks, ubåtar och stridsflyg.

I vissa uppdrag anges specifika vinstkriterier, men målet med de flesta slag är att antingen slå ut allt fientligt motstånd eller inta deras högkvarter. Du kan antingen satsa allt på ett frontalanfall eller ordna med en skenmanöver samtidigt som en trupp soldater smygs in över fiendelinjer. Till din hjälp har du också kraftfulla CO-attacker (CO = Commanding officer) som varierar beroende på befäl. Dessa ger dig tillfälliga bonusar, exempelvis utökad rörlighet eller extra eldkraft. Men samtidigt har motståndarsidan tillgång till sina egna varianter så det gäller att vara beredd på mothugg.

Om det blir lite tröttsamt att se alla stridsanimationer finns möjligheten att snabba upp tempot eller stänga av dem helt, något som är välkommet även om de är trevliga att titta på. Tyvärr så går det inte att hoppa över de mer tidskrävande CO-attackerna, dessa är du tvungen att kolla på – ibland flera gånger under ett uppdrag.

Det finns en berättelse att följa med i men den känns lite som en ursäkt för att kunna stapla uppdrag på varandra. Historien ger visserligen spelet en underhållande ram, men jag inser också att jag klickar frenetiskt för att komma förbi all dialog och fram till nästa batalj. Uppföljaren, Advance Wars II: Black Hole Rising, introducerar ytterligare innehåll, super-CO-attacker och nya överbefälhavare. På det stora hela upplever jag tvåan mer som en förlängning av kampanjen än ett eget spel, något som bara är positivt då det ger ett mer samlat intryck.

När du är klar med de två matiga kampanjerna kan du spendera tid på att bygga egna banor, ta dig an svårare utmaningar i ett separat spelläge eller utmana vänner on- eller offline. Tyvärr måste jag meddela att det inte går att spela mot främlingar över internet utan du begränsas till vilka som finns i vänlistan. Lite tråkigt, då en riktig online-komponent hade lyft denna samling ytterligare.

Wayforward har gjort ett bra jobb med att gjuta nytt liv i både karaktärer och enheter. Samtliga befälhavare är nu animerade med viss talad dialog och pixlarna har översatts till smakfulla polygon-kreationer.

Vid första anblick ser det kanske ut som ett barnspel, men mycket gömmer sig under ytan. Spelet är både oerhört charmigt och väldigt utmanande. Ibland känns det nästan oförlåtande då minsta misstag kan omintetgöra ett helt uppdrag men samtidigt är känslan när du lyckas överlista motståndaren och får ett högt betyg svårslagen. Utvecklarna har också varit schyssta nog att lägga in en lättare svårighetsgrad och möjligheten att börja om en runda ifall nåt misstag skulle begås.

Många skulle nog anse att prislappen är aningen hög för något som i praktiken är två uppfräschade Gameboy Advance-spel, men samtidigt så har underhållande gameplay inget bäst före-datum. Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp levererar en solid, nostalgiframkallande upplevelse och är ett givet köp för den som suktar efter lite färggrann militärstrategi till Nintendos hårdvara.

Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp
4
Mycket bra
+
Väldigt charmigt
+
Strategiskt utmanande
+
Två kampanjer
+
Möjligheten att snabbspola
-
Tidsödande CO-attacker
-
Endast onlinespel mot vänner
-
Ibland väldigt oförlåtande
Det här betyder betygen på FZ