Hjälteepos som utspelar sig i forna tider har alltid haft det lätt att ta sig till såväl biodukar som spelmaskiner. Beowulf har lyckats att ta sig till båda, men det återstår att se om spelet väcker bestående intresse.

Den danske kungen Hrothgar behöver hjälp att besegra monstret Grendel som har satt folket i skräck. En hjälte behövs och det är du, eller snarare Beowulf, som ska fixa biffen. Så långt är det inte särskilt obegripligt, men vad som följer är ett hopkok av obegripliga och omotiverade händelser. Att följa berättandet är närmast en omöjlighet så jag struntar helt enkelt i det.

Under förhandstitten tidigare i år frågade jag utvecklarna vad de vill kalla spelets själ och vad som borde få folk att köpa det. Svaret löd att möjligheten att kunna välja på vilket sätt du vill besegra dina fiender är vad som skiljer Beowulf från mängden. Antingen spelar du igenom spelet som beundransvärd hjälte eller brutal och skräckinjagande slaktare. Visst kan jag skriva under på att det är handlingens själ, om vi ska tala om en sådan, men att detta skulle skilja titeln från mängden är bara rent struntprat.

Hjälte eller slaktare

- valet är inte ditt.

Valet mellan hjälte och slaktare är något som pågår hela tiden. När du använder "carnal rage" blir allt omkring dig till en suddig röra av flammande röd och intensiv svart färg, och dina muskler sväller samtidigt som din förmåga att döda blir närmast total. Det är snyggt och bitvis rätt kul, men precis som med spelet i helhet tröttnar man efter ett tag. Hjältevarianten "heroic" innebär att du genom att parera slag och avrätta fiender på ett elegant sätt, får förmågan att påverka dina följeslagare i högre grad.

Problemet är bara att det - tvärtemot vad utvecklarna lovat – inte blir någon balansgång eller dilemma mellan de olika lägena utan man använder dem såsom det passar ändamålet. I princip varje boss kräver att man använder "carnal rage" för att vinna. Med andra ord är det här spelets själ försvinner. Om denna själ är att kunna välja på vilket sätt du övervinner dina motståndare, borde då inte denna försvinna när du inte längre kan välja? Rätta mig om jag har fel, men är inte det bara ren logik?

Till de positiva sidorna hör trots allt grafiken och då speciellt animationerna. Jag gillar slow motion-inslagen när man lyckas parera slag eller få in en fullträff. Tyvärr finns det problem med grafiken också. Två stycken framför allt: dels kan uppdateringsfrekvensen bli plågsamt låg ibland och dels är miljöerna löjligt tråkiga. Kanske beror det på att berättelsen utspelas i Danmark, men å andra sidan hade Danmark lite mer mångsidigt landskap senast jag var där.

Hafsverk

- Själlösheten sätter stopp för potentialen

Det här är förmodligen inte ett spel för dig. Det vill säga om du inte går igång på repetitivt gameplay och själlöshet. Innan du upptäcker dessa sidor är det faktiskt ett bra spel, men utvecklarna har inte lyckats med det man vill. Hade de lagt ner lite mer tid på att skapa ett spel som står ut från mängden så skulle de ha kunnat knipa åt sig en helt ny marknad; de som vill spela God of War men inte kan.

Jag tycker att det är ett helt okej spel faktiskt, speciellt för att vara baserad på en filmlicens! Grafiken är väldigt bra och striderna är riktigt roliga. Det enda jag kan klaga på är svårighetsgraden, vilken verkar vara ganska varierande. Sen så är... 19/12 spelet hade potential men lyckades inte leverera. Men filmen är man bar sugen att se, får bli att sticka till bio:n i helgen :D 18/12 Så oväntat.. :O 18/12 Kul att i 95% av fallen så nämns WoW i negativa uttryck, vad det än gäller. Speciellt utav de som inte inte spelar. Säg något MMORPG som inte innebär repetitivt gameplay . Och WoW innehåller inte själlöshet loren är större än de flesta spel. On topic:... 18/12 så det är bara i sparta dom skriker i eller? speciellt sitt namn, dom skriker f*rf*n sitt namn i nästan alla filmer nu pga av nåt.... 18/12 Det kom inte som en överaskning precis. Spel baserat på film brukar som sagt inte vara av högsta kvalité. :D 18/12 Filmen var ju en ren kopia av 300, King Arthur och Troy fast 5x tattigare. Tex när han skriker "I'm Beowulf" - "This is Sparta". Tängte först inte ens läsa denna recension men kom på att det kunde vara kul med tanke på hur sjukt patetisk filmen var. Ge... 18/12 "Det vill säga om du inte går igång på repetitivt gameplay och själlöshet." Dvs, folk som spelar World of Warcraft skulle älska det? 17/12 man är juh inte direkt fövånad att de inte fick så bra betyg. 17/12 hehe, spel-film som är dålig, what a suprise :D 17/12
Skicka en rättelse