Frågesport för alla åldrar var tanken. Men enspråkighet och smått obegripligt upplägg skadeskjuter Smarty Pants redan från start.

Min erfarenhet av spelen från Electronic Arts är att EA-loggan på omslaget garanterar vissa mått av kvalitet. Även om det handlar om ett spel vars originalspråk översatts för den svenska marknaden. Smarty Pants är i så fall ett undantag som bekräftar regeln. Som frågesportspel hamnar det inte i skuggan utan i ett totalt mörker vid en jämförelse med vilken som helst av Buzz-titlarna på PS2.

Det första felet du upptäcker med Smarty Pants är att det helt och hållet är på engelska. Bortsett från att alla icke engelskkunniga faller bort från målgruppen är det kanske något man kan ha ett visst överseende med. Tyvärr stannar det inte där. Frågorna och kategorierna är extremt anpassade för en engelsk publik. Jag tror inte ens att de värsta anglofilerna här hemma i Sverige finner något nöje i upprepade frågor om cricket eller trista brittiska one-hit-wonders från 90-talet. Dessutom finns det en hel kategori med frågor döpt till "The UK".

Glöm uteslutningsmetoden

Som om det inte räcker får du dessutom dras med ett värdelöst svarssystem under frågesporten som går ut på att du inte får se de fyra svarsalternativen förrän du har tryckt att du vill svara. Uteslutningsmetoden göre sig alltså icke besvär och därmed försvinner
faktiskt mycket av underhållningsvärdet i en frågesport med svarsalternativ. Vågar du chansspela och gissar fel blir du av med en massa poäng. Hade inte hela frågan hunnit läsas upp åker du till och med in i finkan. Glöm allt vad Buzz har lärt dig om frågor med rörliga tv-klipp eller bilder, Smarty Pants handlar uteslutande om att läsa text rakt av.

   

Det finns några ljusglimtar. Åldersanpassningen av frågorna är lyckad liksom ambitionen att få spelarna att röra sig i flera moment, även om det är ett ganska bagatellartad del av spelet. Efter ett tag märker du att det går lika bra att vifta med wiimoten upp och ner i handen som att dansa runt i rummet som en tok, men det är inte lika roligt för din medtävlare. I "Family mode" kan rätt sorts rörelser få den nedräknande klockan att sakta ner på farten.

Prickskjut dig till höga poäng

Tanken med att prickskjuta sig till hur många poäng varje rätt svar ska ge är också god, men det blir snabbt för repetitivt liksom det återkommande snurrandet av hjulet med de olika kategorierna. Visst, du sätter igång det genom att göra en viss rörelse, men hur många gånger är det roligt egentligen...?

Med hjälp av olika "Challenge cards" kan du få lite hjälp på traven genom att till exempel byta till en kategori som passar dig bättre, "stjäla" frågor du kan svara på eller få mer tid till att fundera ut ett svar.

Vore det inte för Buzz-spelen skulle förmodligen Smarty Pants komma undan med ett något bättre betyg, men det är trots allt flera år sedan ribban för frågesport på tv-spel sattes betydligt högre än så här. Presentation, produktion och den uteblivna översättningen luktar lågbudget lång väg.

Skicka en rättelse