Idag börjar det regna arkadspel på Live Arcade. Äkta arkadspel som Asteroids, Centipede och Scramble. Vi har provat nya tjänsten Game Room och hoppas på en nytändning för 80-talet.

Jag vet inte hur många gånger jag har köpt olika utgåvor av Space Invaders, Asteroids och Pac-Man vid det här laget. Men jag kan tänka mig att köpa dem en gång till. #Microsofts Game Room är en satsning på gamla klassiska arkadspel, komplett med möjligheten att bygga upp virtuella arkadhallar där din och dina kompisars avatarer går omkring och tävlar om high score. Efter några timmar med tjänsten är jag redan såld.

Till skillnad från vanliga Live Arcade så är Game Room enbart avsett för perfekta emuleringar av klassiska arkadspel och ett antal lika klassiska spelkonsoler. Det handlar alltså inte om remakes eller upphottade HD-versioner. Bara originalupplevelsen. Vid lanseringen fokuserar man på sent 70-tal och tidigt 80-tal med totalt 30 titlar. Arkadspelen kommer inledningsvis alla från #Atari och #Konami. Utöver dem representeras också maskinerna Atari 2600 och Intellivision, komplett med virtuella switchar och kontrolldosor för att kontrollera spelinställningarna.

Såld på det sociala

Efter några timmar med Game Room är jag positivt inställd – konstigt vore det annars för vilken retrofantast som helst. Men det som framför allt lockar är inte ännu en chans att spela Centipede. Det som imponerar mest med tjänsten i nuläget är hela den sociala biten: sättet man kan bygga sin egen gigantiska arkadhall och utsmycka den, för att sedan bjuda in friends och utmana dem i alla sina spel.

[/center]

Arkadkabinetten i Game Room är fint uppbyggda efter sina förlagor, men det vore fint att få studera dem i lite närmare detalj.

Game Room har fyra våningar med fyra rum i varje. Totalt 16 rum som bara väntar på att dekoreras och fyllas med klassiska kabinett. Att inreda ett rum kan vara så enkelt som att gå till menyn och välja ett färdigt tema. Heavy metal, Intellivsion och vilda västern är några av de teman som kan appliceras på ett helt rum med en enda knapptryckning. I några av fallen är det bara diverse lattjo rekvisita och ljus som placeras i rummen. I andra – som i fallet Intellivision – får man officiella logotyper och annat godis som gör att rummet lämpar sig väl för en viss uppsättning spel från en specifik tillverkare. En del av dekoren kommer man behöva låsa upp på olika vis – genom att äga si och så många spel, ta specifika achievements kopplade till Game Room eller bara spela ett visst antal timmar.

Utöver möjligheten att designa sin cirkelformade arkadhall så är den sociala biten väldigt välimplementerad och genomtänkt. När du spelat färdigt ett spel sparas en repris av hela din omgång. Den kan du sedan spola framåt och bakåt i för att hitta en specifik punkt som är särskilt knivig. Med en knapptryckning kan du sedan därifrån skicka en utmaning till dina friends att spela vidare därifrån och slå din poäng. På det här viset, eller bara genom att utmana rent generellt i olika spel, är det tänkt att Game Room ska bli det nya #Trials HD – att man alltid ska ha nån jävel som slagit en på poäng eller tid i något av ens spel.

Det finns också mängder av achievements kopplade till utmaningarna för att få snurr på det hela. Det finns spellägen där du och en kompis spelar samma spel samtidigt och tävlar om poäng, samt ett mer realistiskt kabinettupplägg som om man pillat i credits för flera spelare och turas om vartannat liv. Skulle en av dina vänner komma över och spöa din poäng i något spel så kommer du retas av hans eller hennes namn ovanför ditt virtuella kabinett tills du tagit tillbaka förstaplaceringen. Jag kan inte tänka mig en bättre motivator.

[video=4310]

Föregående Nästa
Skicka en rättelse