Gaming har blivit dyrt. Snabba nya grafikkort kostar sanslösa summor. Fem år gamla konsoler har fått för sig att de ska bli dyrare – inte billigare. Många storspel har ökat massor i pris och det är väl en tidsfråga innan 1 000-kronorsvallen sprängs. Vilket det spekulerats i att GTA VI kommer göra – med marginal.
Eller ja, den gränsen har väl egentligen redan sprängts, i alla fall om man låtit det ske. Många storspel säljs för några hundralappar extra med chansen att spela dem ett par dagar innan ordinarie släpp, ett erbjudande många nappar på. (Och där avsäger man sig väl rätten att gnälla på att spel är dyra – men det är en annan diskussion.)
821 miljoner dollar har Star Citizen fått in. 2 miljoner mer än i går.
"Folk blev med rätta förbannade"
Sen har vi fenomenet Star Citizen, ett spel som trots att det dragit in 821 miljoner dollar (omkring 8 miljarder kronor) nyligen hade mage att sälja skeppsuppdateringar för några hundralappar styck. Nä, det gick inte att spela sig till dessa, de såldes enbart för riktiga pengar. Folk blev med rätta förbannade, och Cloud Imperium Games tvingades backa och göra dessa skeppsförbättringar tillgängliga genom vanligt hederligt spelande också. I nästa patch, i juni. Så att man ändå hinner dra in lite pengar från "Jag vill vara först"-folket.
Även om sådana här grejer är frivilliga känns det som rå girighet. Man kan inte behöva ta betalt för en liten enskild gameplay-grej när man redan dragit in 8 miljarder kronor. För behöver man det har man massiva problem med hur Star Citizen-projektet styrs: ambitionerna sväller hela tiden, och om pengarna inte räcker så får man bromsa och se till att leverera på det man redan lovat de miljoner människor som redan har betalat. De måste ju få sitt (eller sina) färdiga spel någon gång. Oavsett hur lite eller mycket de bidragit med.
Switch Pro 2 Controller.
Jag tycker genuint illa om känslan av företag som tar mer betalt än vad som känns rimligt bara för att de kan. Star Citizen är med sina skepp för tusentals kronor styck ett extremfall, men jag får lite samma känsla av Switch 2. Den är dyr Europa, men i Sverige är det extremt: ungefär 1 500 kronor mer här än i EU bara för konsolen, och Pro 2-kontrollerna listas för kanske 40 procent högre pris än på föregångaren. Ska du ha en konsol, ett Mario Kart World och några extra kontroller så närmar det sig ett femsiffrigt belopp.
Jag har känslan av att toleransnivån ökat för höga priser som inte nödvändigtvis är motiverade. Inte av alla (uppenbarligen), men att så många att företag vågar ta massa betalt utan rädsla för att det ska straffa sig.
Så... ska man vara orolig inför GTA VI?
Ingen vet ännu vad spelet kommer kosta – det är ju ett år till releasen – men jag tror inte att det blir 1 500 kronor för standardvarianten som det spekulerats om. Men om något spel ska vara först över 1 000-lappen för grundspelet så är GTA VI en kandidat.
Om det blir så känns det ändå okej, för Rockstars singleplayer-titlar ligger på en helt annan nivå än mycket annat i spelvärlden. Man känner att man får utdelning för sina pengar, att det jobb och de ambitioner som plöjs in i projektet motiverar prislappen. Som bonus kommer inte Rockstar försöka krama dig på riktiga pengar för några futtiga trimdelar till bilarna. Gott så.