Fler kollar på andra som spelar än Netflix, HBO, ESPN och Hulu tillsammans. Branschen beräknas dessutom omsätta mer pengar än populära fotbollsligor i år.

"Varför är det så kul att titta på när andra spelar" är ett uttalande som brukar slå ner en kil i en redan bred generationsklyfta. Och faktum är att detta "fenomen" fortsätter att växa, trots att mängden tittare redan passerat befolkningsmängden i USA två gånger om.

Enligt en färsk undersökning från Superdata (världens bästa namn på ett statistikföretag?) tittar 665 miljoner människor regelbundet på andra som spelar, antingen live på till exempel Twitch eller klipp på Youtube. Det är fler än de som tittar på tv-streamarna Netflix, HBO, ESPN och Hulu tillsammans.

Rapporten visar också att de som tittar på andra som spelar i regel spenderar mer pengar sin hobby än de som inte glor. Man räknar att den nischen av spelbranschen kommer att omsätta 41,3 miljarder kronor i år, baserat på annonsinkomster och relaterade köp. Det är mer än både den tyska och italienska fotbollsligan, som omsätter 31,4 miljarder kr respektive 28,7 miljarder kr.

Är närmare 40 än 30 och jag tittar flera timmar i veckan, oftast är det dock i perferin medan jag spelar. 25/04 Jag är 55 år gammal Tittar dagligen på Twitch Jag tittar däremot väldigt sällan på tv. 24/04 Det är inte endast en generationsfråga, vet att det är flera som är över 30 som tittar. Själv har brukar jag ha twitch igång och halvkollar på det, men tittar sällan lika fokuserat som när man tittar på t.ex en film. 22/04 Anser att det är en generationsfråga, för mig känns det rätt bisarrt att det är så populärt. Spelar hellre spelat spelen själv än tittar på någon tjomme som gör det istället. Ingen i umgängeskrets som spelar spel, har något som helst intresse av att se... 22/04 Varför spela själv när man kan ligga i soffan/sängen och kolla på någon annan som spelar? 21/04 @Newklear: Jag vet, jobbar på det. Konsolerna sitter ju i teven pga anledningar, och lappen gör sitt jobb när den behövs. 21/04 Det har börjat komma en del smarta funktioner till Twitch också nu. Jag tror inte man kan spola tillbaks på ett enkelt sätt, men man kan i alla fall "spela in" clips på det man tittar på. Enda anledningen till att jag föredrar Twitch egentligen är väl... 21/04 Jag kollar säkert på mer #Battlegrounds än vad jag spelar det själv, mest för att jag inte har en dedikerad spelhörna hemma. Om jag ska lir får jag dra fram spellaptopen från MSI. Därför blir det ibland så att jag hellre drar fram laptop, häller upp någ... 21/04 @Fr0gg0.: Håller med till fullo. Om jag inte noobar ur och kollar en walkthrough när jag fastnat i nått klurigt pussel för länge. Alternativt gameplay av intresse inför ett ev. Köp 21/04 @Newklear: Ok då förstår jag, jag testade också youtube-live (eller vad det heter) när de "lanserades". Tyckte att de hade en fenomenal funktion som gjorde att man kunde spola tillbaka i streamen. Men alla favorit-streamers sitter ju på Twitch, så det... 21/04
Skicka en rättelse