Tjockt fett!

Svenska flygplan har dykt upp lite då och då i spelsammanhang, senast i seriösa stridsimulatorn DCS där Viggen gjorde entré för två år sedan. Och snart får War Thunder-spelare flyga en riktig gammal klassiker – Tunnan!

Tillägget heter Saab J29D Tunnan och lanseras i samband med version 1.93 av spelet. Det kostar 50 euro och kan förbokas nu. De första Tunnan-planen dök upp på svenska flygflottiljer under tidigt 1950-tal, och hör till samma generation som Sovjets Mig-15 och USA:s F-86 Sabre. Trots sitt klumpiga utseende slog planet två världsrekord i hastighet under 50-talet (snabbast på 500 respektive 1 000 kilometer).

War Thunder-versionen baseras på D-modellen från 1954, med fyra 30 mm-kanoner, efterbrännkammare och möjlighet att bekämpa markmål med raketer. Det är inte känt när version 1.93 av War Thunder släpps.

Tack till PeTTs0n för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Ja, jag förstår. Kan även tänka mig Sverige är rätt duktiga på det här med säkerhet också. Sen händer ju olyckor som beror på utomstående orsaker. Plus att vi alla är bara människor och mänskliga fel kommer alltid göras oavsett hur bra säkerhet det är.... 28/10 Främst välutvecklade simulatorer har hjälpt att drastiskt minska antalet haverier under övningar. Det har också skett stora förbättringar på planeringsfronten (med nackdelen att det blir mer planeringsarbete på bekostnad av övningsarbete). Idag är det... 28/10 Det finns ett ordspråk som säger "You fight as you train" och det finns mycket sanning i det. Du kan öva hur mycket du vill i mer kontrollerade miljöer, men när det blir på riktigt så kommer stressen göra att du inte kan utföra det du egentligen är kapa... 27/10 Samtidigt fick den god kritik av piloterna i Kongo, och den har inte krävt några dödsoffer i strid - trots att den användes i en krävande miljö och i flera situationer med markbeskjutning mot sig. Hur övningar genomförs har utvecklats ganska kraftigt... 27/10 Det övades betydligt mer tillämpat, som man kallar det, i Flygvapnet förr. Det fanns en tanke att övningarna skulle vara så nära krigets förutsättningar som möjligt för att ha hög förmåga när skiten träffar fläkten. Något verksamheten helt enkelt inte... 26/10 Var tredje tunna havererade, så inget jag skulle sätta mig i precis. Dock bottnar mycket av problemet i svenska flygvapnet, för dessa dödsolyckor fortsatte enda upp i Viggen-eran. De ställde på tok för höga krav på piloterna, och utsatte dem för fara i... 25/10 Flygande kista. 99 piloter dog i sådana tunnor, en väldigt hög siffra även på den tiden (115 för F-104 Starfightern som dubbades "Widow Maker" Visserligen byggdes det betylidgt fler av dem). 25/10 Stolt över våran gravida fiskmås. 25/10 Även (minst) ett finskt plan letar sig in i det svenska trädet som ett premiumpaket: Pyörremyrsky (https://warthunder.com/en/news/6448-development-py%C3%B6rremyrsky-the-nordic-whirlwind-en), ett namn som bara rullar av tungan. https://static.warthunder.... 25/10 Gissar att man kommer matchas up mot mig-17 ändå och inte ha en chance som vanligt mot dem? 25/10