En charmig dokumentär om hur Ove Bergsten lyckades övertala Kyoto-företaget i början av 80-talet.

Idag är Nintendo en hörnpelare i spelbranschen och förstärkt av lite lokalpatriotism är det inte omöjligt att Bergsala-grundaren Ove Bergsten är en av orsakerna. I en nätt liten dokumentär på 20 minuter får vi höra berättelsen om hur en liten vit lögn gav honom och företaget avtalet att distribuera de allra första Nintendo-produkterna i Sverige.

Efter att ha blivit helt fascinerad av ett Game & Watch-spel under sin resa i Asien i början av 80-talet faxade Bergsten Nintendos exportavdelning och bad om ett distributionsavtal, utan att nämna den lilla detaljen att han egentligen bara hade en liten elektronikaffär. Efter flera turer, som bland annat innefattar Bergstens fyra regler för att förhandla med japaner, lyckades han ro i hamn avtalet.

Det blev som vi vet en succé och under en period såldes hundratusentals Game & Watch i Sverige. Varje månad.

Skicka en rättelse
Det var just det beteendet som fick mig att överge konsoler i största allmänhet och Nintendo i synnerhet till förmån för först Amiga och sedan PC i ren ilska & protest! Än idag känner jag ett stort agg mot Nintendo, som grundlurade mig och andra barn... 11/12 Nintendo och Bergsala är lite väl anti-consumer, bakåtsträvande och totalitära ibland. Ett bra exempel är när dom försökt förbjuda försäljningen av begagnade spel: https://www.fz.se/nyhet/10121-nintendo-begagnade-spel-ar-inte-bra https://web.archive.org... 11/12 Kände till lite av det här med Bergsala men inte att det var så unikt och fick ett sådant inflytande. 10/12 Blandade känslor, det var både bra att det hände men även otroligt irriterande hur Nintendo inte ville ha någon konkurrens alls för priser, vilka ju var otroliga om man räknar med inflationen, i alla fall då NES/SNES-eran ankom. För att inte tala om vil... 10/12 Dom är riktigt bra, Martin skriver väldigt bra och brinner verkligen för retrospelskulturen i Sverige. Alltid lika kul att träffa honom på mässor och motsvarande! Se till att läsa "8 bitar på 80-talet" för bövelen! 10/12 Känner Martin sedan många år men nej, har inte läst någon hans böcker =) 10/12 Har du inte läst Martin Lindells böcker Calle? Om inte, så köp ett dussin, dela ut på FZ och ha sedan bokklubb! 10/12 Haha...Blir en tråd om vem som hörde det först. P3-spel gjorde ett program på detta. Tv-spelens återuppståndelse heter avsnittet. Där hörde jag det. Kul att det uppmärksammas även utanför våra gränser. De har många guldkorn. 10/12 Näedå =) 10/12 Jag hade inte hört berättelsen tidigare. Ett riktigt guldkorn. Tack för att ni delade! 10/12