Efter en tid av antydningar om stora, viktiga uppdateringar av operativsystemet Windows har Microsoft gett oss en konkret tid. Torsdag den 24 juni klockan 17 svensk tid lyfter företaget på locket till vad man själva kallat "nästa generations Windows" och "en av de viktigaste uppdateringarna av Windows det senaste decenniet".

Företaget ger inga detaljer om vad som kommer vara nytt. Men eftersom Windows 10 börjar bli till åren är större förändringar på sin plats på flera områden. Det har både antytts och spekulerats kring omgjort gränssnitt och en helt ny Microsoft Store (kan omöjligt bli sämre än nuvarande). Huruvida uppdateringen är stor nog att motivera Microsoft till ett namnbyte – Windows 11 – eller om de fortsätter på namnet Windows 10 vet vi om två veckor och några timmar.

Windows 10 släptes sommaren 2015 och blir alltså sex år inom kort. Det är den längsta tid ett fullstort Windows-operativsystem för konsumenter existerat utan konkurrens från en nyare version. En annan långkörare var Windows XP, som dock fick flera betyande uppdateringar under sina fem år innan Windows Vista släpptes.