En majoritet av dem som besöker datorfestivalen #Dreamhack ägnar sig åt illegal fildelning, visar en granskning som SvD.se gjort. Trots att inga olagliga verksamheter tillåts på evenemanget och trots att illegal fildelning fått stor uppmärksamhet under året kommer det inte göras något speciellt för att hindra förhindra fildelande vid nästa festival, som drar igång på fredag.

Intresseorganisationen Antipiratbyråns talesman Henrik Pontén säger till SvD.se att Dreamhack blivit något av en fristad för fildelare.

- Svensk lag gäller överallt, DreamHack är ingen frizon, säger Pontén. Rättssamhället kommer på sikt att springa ikapp DreamHack. Det är bara en tidsfråga. De kan inte ha en verksamhet där det begås brott.

Antipiratbyrån kommer inte agera under sommarens festival, men Pontén efterlyser skarpare åtgärder från arrangörerna.

- Vi är väl medvetna om vad som händer på DreamHack, säger han. Vi har diskuterat piratkopiering med arrangörerna tidigare och jag har inte hört några praktiska åtgärder alls. De lever på att se mellan fingrarna. De begår inte brotten själva, men de tiger - och tjänar på det.

Dreamhacks vd David Garpenståhl menar att uppgiften att stävja fildelningen ligger hos myndigheterna snarare än hos arrangören. Alla besökare godkänner ett användaravtal som förbinder dem att följa svensk lag och därmed ligger ansvaret snarare ligger hos besökarna än hos ledningen:

- Där står det att man ska följa svensk lagstiftning och i det ingår upphovsrätt också, det är vår officiella ställning.

<form method="post" action="http://www.fz.se/poll.fz">
<input type="hidden" name="data" value="YToyOntpOjA7czo0MDoiNGZmNTZiNTI4NTI2YTc1MzAxNDRiZDNmOGIwMDExNzk5MTJjY2ZkZSI7aToxO2E6NTp7aTowO2k6MzAyO2k6MTtpOjQwNjtpOjI7aToxODI0MztpOjM7aTo0MDc7aTo0O2k6NjA4OTt9fQ=="></input>

<input type="radio" name="q406" value="3038" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Spela

<input type="radio" name="q406" value="3039" class="form_input_radio"></input>

Piratkopiera

<input type="radio" name="q406" value="3040" class="form_input_radio"></input>

Träffa vänner

<input type="radio" name="q406" value="3041" class="form_input_radio"></input>

Kolla företagsmontrarna

<input type="radio" name="q406" value="3042" class="form_input_radio"></input>

Annat (diskutera i forumet)

<input type="radio" name="q406" value="3043" class="form_input_radio"></input>

Jag åker inte på lan

<input type="radio" name="q407" value="3044" checked="checked" class="form_input_radio"></input>

Ja

<input type="radio" name="q407" value="3045" class="form_input_radio"></input>

Nej

</form>

Efter att ha läst hela tråden så saknar jag debatten om kultur som en mänsklig rättighet och inte bara ett knark för de rika. Skall det vara så att musik, film och spel blir en klass-fråga ? Nu kommer många tycka att dessa kultur yttringar är en sorts... 16/06 Man väljer detta kall därför att man får en ruggigt fet check av industrin varje månad för att jaga folk som vil göra det snällaste som finns, dvs DELA med sig av sitt överflöd till dom som inte har råd ;) 16/06 Du glömde ju din bästa ifrån den tråden där du förde en fin debatt.. http://www.gnetagalten.se/images/00041/0/trolltyg-i-tomteskogen-p%C3%A5-dvd.jpg 15/06 http://i44.tinypic.com/idf6ty.gif edit: citat från denna (http://www.fz.se/forum/thread.php?id=73886) tråd. 15/06 Intressant att pirat sidan "oftast" ägnar sig åt helt vansinniga personangrepp och helt bisarra jämförelser med andra brott eller tom. fascister och nazister.. när någon yttrar sig om att hota deras påhittade rätt att konsumera film och musik ostraffat.... 14/06 Denna tråd har verkligen fört stora diskussioner kring det hela. Och 200 inlägg är inte illa. :D 14/06 1) Det verkar så med tanke på att han förespråkar liknande tjänster. Det går förstås inte att utesluta tvärtom, men det verkar långsökt. 2) Det var mest ett konstaterande att han säger att han är pirat och inget annat. Självklart har man långt tidigare... 14/06 Hur vet du att han inte menar att steam är ett DRM-verktyg? Som många andra alltså som hade internet ~96. Dessförinnan piratkopierades t.ex. amigaspel, musik och film i drivor. Spridningen var dock långsammare när det gäller spelen, men filmer kunde vem... 14/06 Du förespråkar om att det är rätt att ladda ner olagligt, eller något. Jag föreslår att du då kommer med argument för saken, eller åtminstone gör inlägg som handlar om trådämnet. SNÄLLA, skaffa hjärna, det är ju sinnessjukt. Det är fildelarnas jävla job... 14/06 Kan Henrik Pontén ta och dö i en eldsvåda? That would be great. 14/06
Skicka en rättelse