En gissning: EA Sports satsade all utvecklingsbudget på FIFA 09 och sket totalt i sitt managerspel. Annars kan jag verkligen inte förstå hur de tänkt med FIFA Manager 09.

Jag har ett par krav på ett managerspel i fotbollsgenren. Först och främst ska det kännas verkligt. Taktiken ska fungera som på riktigt, det vill säga att jag ska både kunna anpassa spelsätt efter spelare och tvärtom, beroende på vad som passar bäst i given situation. Sen ska även spelarköp kännas realistiska. Jag ska inte kunna köpa spelare som förmodligen inte vill spela i min klubb. Och så ska givetvis de riktiga spelarna vara just riktiga. Grabbarnas karaktärsdrag ska ju stämma överens med verkligheten. Min bakgrundskunskap måste ju löna sig.

Inget av dessa krav kommer #9817 i närheten av. Det är oerhört svårt att få ett grepp om sin taktik, ännu svårare att förstå transferlistor och scouting – och så ser alla ”okända” spelare ut som grottmänniskor. Jag förstår ingenting. Och det är bara början på hur många saker som irriterar mig ju mer jag spelar.

Givetvis har #EA Sports satsat väldigt mycket på grafik och ljud. Allt är väldigt snyggt upplagt och ritat och den licensierade musiken är mångfacetterad. Snygg är även den 3D-version av matcherna du kan kika på (eller spela i, om du är lagd åt det hållet), likaså textreferaten till matcherna som förbättrats sen tidigare versioner av spelet.

Licensierade är även givetvis världens alla storklubbar, som har såväl emblem som spelarfoton i sitt register. Värre är det i vår kära Allsvenskan. Där finns det lag som H. Stockholm, D. Stockholm och A. Stockholm (gissa vilka klubbar det är?), och har du tur/otur så får de sällskap av B. Stockholm i högsta serien efter ett par år.

Mängder med rookiemisstag

- dags att blanda in en fotbollskunnig i utvecklingsteamet?

Jag tar mig för pannan och stönar högt. Varför har spelskaparna ens valt att ha med Allsvenskan om de inte kan göra helhjärtad research eller ha rätt licenser? Jag spelade en säsong med Hammarby (förlåt, H. Stockholm menar jag förstås) och suckade mig igenom de flertalet timmar det tog att ta sig igenom året. Några av de fel jag hittade:

  • Säsongen börjar i augusti.

  • IFK Norrköping vann nästan ligan.

  • Louay Chanko ser ut som en grottmänniska med lång grått hår.

  • Samme Chanko blir arg om du vill att han ska vara en ledarfigur i laget.

  • Rami Shaaban är medelmåttig. Likaså Charlie Davies.

  • Olof Guterstams namn är det populäraste för fansens replica-tröjor.

Och fler var det, men listan riskerar att bli alltför lång om jag tar upp alla knasigheter. Jag spelade även lite i Premier League med Newcastle, och lyckades få kicken (precis efter en vinstmatch). Det var omöjligt att förstå varför det gick så dåligt i match efter match, det bara gjorde det. Men spelarna var glada så länge jag ordnade fester och middagar åt dem. Själv fick jag ägna mig åt töntigheter som att spela golf och lära mig segla för att få en bättre vänskap med klubbens höjdare. Va? När blev det relevant? Jag fick även en flickvän tilldelad till mig utan att jag bad om det. Och hon hade minsann krav! Som en riktigt flickvän! Jo, de har verkligen försökt få spelet verkligt. Men det är på helt fel sätt.

På tal om flickvän – kommunikationen är viktig i detta spel, märkte jag tidigt. Minst två gånger i veckan måste du gå igenom laget och se om du kan ge spelarna något tips eller pepp inför framtiden. Annars blir de tjuriga och behöver fler fester. Detta är extremt tidskrävande och därmed irriterande. Jag vill ju använda min tid till att bygga upp taktik, hitta spännande spelare och lära känna laget. Fast det faktum att du faktiskt kan interagera med dina spelare och andra ledare är en skön del jämfört med #Sports Interactives i övrigt geniala spelserie.

Nej, det här var ingen höjdare, EA. FIFA Manager-serien har varit långt bakom #Football Manager så länge de bägge funnits, men till skillnad från FM så jobbar sig inte EA Sports kreation framåt på något sätt, utan tar snarare ett par skutt tillbaka denna gång. Ja, nu är det faktiskt sämre än #6857 SWOS managerdel. Hade det inte varit för den schyssta grafiken och den hyfsat detaljrika interaktiviteten hade det blivit ett bottenbetyg denna gång. Även solen (EA Sports, i detta fall) har bevisligen sina fläckar.

Detta spel känns ju som manager versionen av GTA4. ;) Umgås med sina vänner, annars bli dom sura. Brud som ställer massa krav som man måste umgås med. 13/11 matchgeneratorn för andra matcher tycker jag borde nämnas också, då det alltid blir mål första 3 minutrarna i alla matcher... Överlag görs det väldigt många mål i de matcher som man själv inte tittar på. Efter första halvlek mellan Chelsea och Liverpool... 13/11 Nej Football Manager är ju kungen av managerspel, det är det ju inget snack om. Har iofs inte kört fifa manager 09, men 07 var verkligen inget bra spel. Nej, för de som vill ha ett djupt managerspel så är nog Football Manager att rekommendera. Känns som... 12/11 Bra recension. Är glad att jag inte skaffade detta spelet då det verkar vara mer som The Sims. Får det som känsla iaf. Tur attt man håller sig till Football Manager och den recensionen bör komma om nån vecka om du nu inte tröttnat på tränarkarriären eft... 12/11 Tjo. Är lite sugen på ett managerspel til x360. vilket rekommenderar ni? tydligen inte FM... =) Det ska helst vara med nuvarande uppställningar men inget måste. Mvh Friselll 12/11 Bra skrivet, kasst spel. 12/11 # Spelar väl ingen roll vad de har för cykel? Allsvenskan börjar i mars/april. Punkt. # Nej, ett sopigt lag kan inte komma bra till ens med en bra manager. # Ja, åtminstone Rami Shaaban bör vara åtminstone i Europaklass. Han är ju landslagsmålvakt. Davi... 12/11 De har kanske samma cykel på ligorna för alla länder - det är så i england. Sen va - # IFK Norrköping vann nästan ligan. Well - det är ett manager spel - man kan vinna ligan OM MAN ÄR EN BRA MANAGER # Rami Shaaban är medelmåttig. Likaså Charlie Davies.... 12/11 Förstår inte varför dom lägger ner tid på den här skiten.. Låt Fm dominera scenen, försöken som görs för att peta Fm känns inte särskilt seriösa. 12/11 "Säsongen börjar i augusti." LOL EA = Electronic Apes SÅÅÅ pinsamt 12/11
Skicka en rättelse