Genren "avgrundsjupa simulatorer med tegelstensmanualer" har alltid lockat många självutnämnda skrivbordsgeneraler till datorstolarna. Men för Geo-Political Simulator får sannolikt alla utom den allra mest härdade (och mest arbetslöse) strategen vika ner sig.

Franska utvecklarna Eversim hävdar stolt att Geo-Political Simulator är det "första ekonomiska och geopolitiska simulatorspelet någonsin" på spelets officiella hemsida. Och utan att vare sig bekräfta eller förneka detta påståendes substans, sätter det liksom lite ribban för ambitionerna man har med spelet. Geo-Political Simulator är helt enkelt ett spel som låter dig, i egenskap av statschef för valfritt land på jorden, styra och ställa med precis alla angelägenheter som verklighetens makthavare dagligen rynkar sina pannor i djupa veck över.

Spelet är unikt på så vis att det tillför en ytterligare dimension till strategiklassiker som exempelvis Civilization-serien, då det har ett (om möjligt) ännu vidare omfång. Istället för att "bara" anlägga städer, forska fram teknologier och sedan kriga och ägna sig åt diplomati slänger spelet in politik som ytterligare beståndsdel vilket gör ett redan överambitiöst spel snudd på för komplicerat.

Spelet som låter dig styra ALLT!

Men som ger så många valmöjligheter att man blir snurrig...

Om det inte är fallerande hälsovårdssystem, minskade skolbudgetar eller sprängsugna terrorister som härjar så kan du vara säker på att grannlandet traskar över gränsen vilken dag som helst. Och de är inte ute efter att låna socker, då hade de lämnat bössorna hemma! Kort sagt händer det alltid en mängd saker samtidigt och spelaren är under konstant attack av drivor med information. Sällan har en pausknapp varit så motiverad som här. Med tanke på spelets omfång och vidd är det omöjligt att inte bli alldeles överväldigad första gången man startar. En känsla av panik sprider sig sakta utmed ryggraden då man klickar sig runt från meny till meny och verkligen inte vet i vilken ände man ska börja.

Geo-Political Simulator är jätteelakt, för det kräver enormt mycket av spelaren och struntar fullkomligt i att förklara alla sina funktioner och finesser för nybörjare. Nog för att en tutorial samt manual existerar, men i ett spel med så här mycket innehåll är båda alternativen alldeles för kortfattade och klena för att ge en fullödig förklaring i hur spelet fungerar. Istället är det en skyhög inlärningskurva man helt enkelt får acceptera, och mycket experimenterande och tålamod krävs för att komma underfund med spelet på ett djupare plan.

Målet är att ta så lyckade beslut som möjligt och klamra sig fast vid den politiska makten. Detta fastän såväl politiska motståndare som inhemska terrorister (och i vissa fall även civilbefolkningen har jag fått erfara...) gör sitt bästa för att röja dig ur vägen. Som om inte detta vore nog finns givetvis möjligheten att kriga och utöka sitt territorium på detta vis när handelsavtalen stupar och grannlandet känns hemskt attraktivt med alla de där oljetillgångarna... Krig såväl som andra politiska beslut måste dock alltid tas med högsta försiktighet då en popularitetsmätare obarmhärtigt och snabbt faller i botten om du gör dig ovän med folket på hemmaplan. Något jag själv fick lära mig den hårda vägen då inrikespolitiska reformer i syfte att demokratisera Kina slutade med ett skott i pannan från en av mina egna...

Klumpigt, fult och ursvårt

Rekommenderas bara till ärrade strategi- och simulatorveteraner

Utöver att Geo-Political Simulator är supersvårt och superkomplicerat är det också riktigt, riktigt fult. Tyvärr. Och gränssnittet kunde gjorts både tydligare och framförallt mer estetiskt tilltalande eftersom man kommer spendera så mycket tid i menyerna. Då spelet är fullproppat med funktioner är det ofta svårt att hitta rätt och ibland är det svårt att veta vad ens val får för konsekvenser då både tutorial samt manual är bristfälliga. Det är också ruskigt svårt. För att komma någonstans krävs massvis med planerande och (logiskt nog) belönas de spelare rikligen som tillskansat sig mycket allmänbildning. Geo-Political Simulator är alltså långt ifrån felfritt men är ändå en riktig höjdare för den lilla, lilla skaran spelare titeln vänder sig till.

Stör du dig på att majoriteten av dagens spel känns för simpla och hjärndöda? Är #Civilization IV i dina ögon intet mer än en vattenpölsgrund och ambitionsbefriad strategisoppa? Och till sist, lider du av storhetsvansinne och tror du kan göra ett bättre jobb än dagens klåpare till presidenter och statstjänstemän? I så fall är Geo-Political Simulator spelet för dig och du kan ta farväl av nära och kära för en lång tid framöver. Andra än de mest inbitna och hårdnackade göre sig dock icke besvär, för det här är ett spel som gör sig förtjänt av ordet "simulator" i titeln.

Skicka en rättelse