Har du funderat på hur det skulle vara att leda en armé bestående av soldater, pilbågsskyttar, magiker, vampyrer, ormar, zombier, björnar, pirater, skelett, fiskar och kanske några orcher? Ja, möjligheterna är många och du får prova dem alla i King’s Bounty: The Legend.

King’s Bounty: The Legend kan beskrivas som en hejdlös blandning av strategi, rollspel, turordningsbaserade strider och fantasy. Tänk Heroes of Might and Magic så förstår du kanske vad det handlar om. Du startar med en enkel tutorial där du formar din karaktär. Tre yrken finns att välja på - Warrior, Mage och Paladin - och dessa bidrar med tre olika spelstilar. När din karaktär är färdig bär det av ut i den stora vida världen och äventyrsläget börjar. I detta rider du omkring med din karaktär och pratar med folk, hittar skatter och försöker lösa de uppgifter du tar dig an.

Lektion 1: strider

Hur man slåss med fiskar och vampyrer

Självklart är världen befolkad av allehanda oknytt som du måste bekämpa för att ta dig vidare. För att vinna över dessa måste du självklart bygga upp en stark armé och det kan du göra genom att köpa krigare av olika figurer eller genom att hitta dem runt om i världen. Spelet är kryddat med humor och det märks bland annat i hur dina arméer kan se ut. Du kan ragga upp zombier, orcher, fiskar, pirater och diverse okonventionella trupper för att puckla på dina fiender. Det ser ganska kul ut när dina vampyrer och präster strider sida vid sida mot fiendens stentroll och dvärgar. När jag ändå pratar om humor kanske jag ska nämna de många roliga (och ibland långa) dialoger som utvecklarna knåpat ihop.

Åter till striderna: när det är dags att piska fiendens rumpa går spelet in i stridsläget och förflyttar sig från äventyrande i realtid till turordningsbaserat fajtande. Stridsskådeplatsen förvandlas till ett hexagonschackbräde. Din armé står på den vänstra sidan och din fiende står på den högra. Trupperna du slåss med har olika egenskaper, till exempel hur många steg de får ta, hur starka de är och hur mycket stryk de tål. Du och din fiende turas om att flytta runt och kriga med era trupper och den vars armé blir utplånad får gå hem med svansen mellan benen för att skrapa ihop lite nya figurer som vill slåss.

Lektion 2: rollspel

Runor är bra att ha

King’s Bounty: The Legend är begåvat med en rollspelsdel och i vanlig ordning kan du därför få din karaktär att gå upp i nivå genom att tjäna XP. Vidare kan du lite varstans hitta runor som används för att låsa upp nya färdigheter i de tre träd som står till buds. Detta gör att du kan välja att kanske göra din armé fysiskt starkare, eller varför inte ge den magiska förmågor?

Beträffande handlingen kan sägas att den existerar men den är inte direkt fängslande. Till en början jobbar du åt en kung och gör massa ärenden åt denne men så småningom börjar trådarna till handlingen knytas samman.

Ljud och grafik (den senare påminner lite om #World of Warcraft) håller godkända nivåer även om jag skulle vilja ha lite fler röster. När vi ändå är inne på klagomål kan vi nämna spelets största brist - striderna. Till en början är de skojiga och spännande men det faktum att det är så otroligt många av dem gör att de snabbt förlorar sin charm och blir ett onödigt ont som du måste genomlida om och om igen. När du kilar runt i äventyrsläget är miljöerna fullproppade med fiender (som gillar att jaga dig). Varje gång du nuddar en startar stridsläget och du måste slåss eller ge upp din armé. Efter någon timmas spelande slog jag på den inbyggda funktionen för att låta datorn sköta krigandet automatiskt och då blev spelet roligare igen.

För att sammanfatta det hela kan jag väl säga att om du gillar mixen av rollspel och strategispel så kommer King’s Bounty: The Legend ge många härliga timmars underhållning, förutsatt att du står ut med de repetitiva striderna. Om du inte gillar denna genre tycker jag du ska prova ändå!

Skicka en rättelse