Känner du igen den här handkontrollen? Såklart du gör, den är stulen. Ridån går upp för Scene It? Box Office Smash.

När jag slår på tv:n ser jag mig själv sitta i soffan. Min avatar sitter bekvämt lutad mot en söt tjej han (till min vetskap) aldrig träffat tidigare och i handen har han en av Microsofts partyspelskontroller, skamlöst "inspirerade" av Playstations Buzz-motsvarigheter. Vi ska ta oss an Scene IT? Box Office Smash, ett spel vi glömde bort att testa i stressen innan jul.

För vänner som varken prövat Buzz eller Scene It tidigare har jag kommit på mig själv med att beskriva spelen som något liknande tv-programmet Jeopardy. Magnus Härenstams väsiga stämma visar sig visserligen inte vara en del av dessa spel (på både gott och ont) men förekomsten av en större enfärgad buzzer-knapp gör parallellen något tydligare.

Speciella kontroller ligger bra i handen

- Kan du leva utan blinky-blink?

Speciella handkontroller används med andra ord till spel av det här slaget. Kontrollerna levereras i grupp om fyra och är trådlösa. De ligger skönt i handen och känns gedigna men har till skillnad från de trådlösa Buzz-kontrollerna varken låsknapp eller lampor. Däremot har de precis som förebilden en dongel som du ansluter till ett usb-uttag på din konsol.

Själva spelet är förstås precis vad titelns lek med ordet (Scene IT – seen it?) antyder – det handlar om filmfrågesport i en uppsjö former. Det finns inte möjlighet att välja svårighetsgrad, tidsperiod eller genre. I stället står valet enbart mellan kort eller långt spel där det ena tar 15-20 minuter och det andra ungefär 40.

Tråkigt nog uppenbarar sig den största bristen i Scene It, och ett av de tre faktum som gör det här till ett dåligt spel, nästan omgående: filmurvalet är verkligen jättetråkigt. Det märks att vissa filmbolag är överrepresenterade och det rör sig verkligen inte om filmer som ”alla har sett”. I stället möts spelets utmaningar av förvånade utrop och idel frustrerade tillmäten.

- Vad är det här för konstig film?, säger en spelare.
- Jag har aldrig sett den, säger en annan.
- Jag känner inte igen en enda skådis!, utropar en tredje.

Precis så lät det hos mig. Och även om vi knappast kan tituleras filmexperter har vi ändå en del biotimmar bakom oss.

Vi får i alla fall variation i utmaningarna

- Köp variation få närbesläktat syskon frustration på köpet!

På utmaningsfronten hittas i alla fall rätt stor variation. Det enklaste upplägget är förstås det där du får se ett klipp från en film och efteråt ska gissa vilken film det är. Andra, mer påhittiga upplägg, kan vara rebusar, målningar som gradvis framträder, korsord som sakta fylls i eller foton på skådisar som är ”warpade”. Vanligtvis belönas snabbhet, men vid flera tillfällen uppstår också irritation när ett långt filmklipp inte kan avbrytas, trots att alla deltagare redan har svarat.

Detta leder mig inte alls osökt in på de två andra faktum som håller det här spelet tillbaka från ett bra betyg. Spelets design är upplagd för att deltagarna i soffan ska tjoa och tjimma men resultatet blir i stället att det blir helt tyst. Spelet är på tok för långsamt och uppmuntrar inte alls till någon intensitet eller spänning. Någon pådrivande musik märks inte av och konsekvensen är att det känns som att någon lagt sordin på stämningen.

Det spelar ingen roll om du leder

- Varför bry sig om att räkna?

Det tredje betygshindrande faktumet är att poängsättningen är helt godtycklig. Efter varje runda delas bonusutmärkelser ut men likt en katt på en gräddtårta är de helt grundlösa och visar sig vanligtvis innebära att förloraren får fler bonuspoäng än vinnaren. Snart inser man att det inte spelar så stor roll om man vinner omgångarna så länge man inte är totalt överlägsen – förloraren är ändå strax ikapp. Lägg till detta den kanske tråkigaste finalomgången som någonsin skapats – fyra framslumpade filmfrågor där varje rätt svar ger en ökning på en poängmultiplikator som avgör poängvinst för varje fråga. Samtidigt måste utvecklarna förstått vilken hjärtskärande tråkighet de utsätter spelarna för, då finalen är över innan du ens hunnit reflektera över att den börjat.

Den slutgiltiga poängställningen visas för ett ögonblick innan den döljs för att krysta fram något av ett spänningsmoment. Avatarerna ser jättenervösa ut, men i soffan vet du redan vem som vunnit. The show must go on, säger man. Nej tack, säger jag och delar ut en svag tvåa i betyg till Scene It? Box Office Smash.

Hade vart kul om det kom ut nån specialversion, typ horror edition med enbart filmklipp och frågor om skräckfilm. eller sci fi medmera. 03/02 Jag köpte Scene It? Lights, Camera, Action. Det är riktigt kul. Jag spelade demot på Scene It? Box Office Smash, och det var inte alls lika kul. Jag föredrar det första spelet! 03/02 Tråkigt plagiatmaterial. Råkade prova detta en lördagkväll med syrran och en back öl. Det var roligare att leta botten på ölflaskorna än att spela det här skitet. 02/02 Verkade inte så bra? 02/02 Så sant. 02/02 Tyvärr är det inte alltid åldern som gör en människa mogen. 02/02 Trodde forum i ett land med en fungerande demokrati och yttrandefrihet syftade till att alla skulle få ventilera sina tankar och åsikter - utan personliga påhopp. (Enligt ett juridisk hårddragande kallas termen för "minoritetskränkning" - och det är väl... 02/02 betyget var ju sååååå förvånande efter att de använt samma koncept femtielva gånger 02/02 Nej det är du inte, man blir ju inte en fanboy bara för att man gör ett val, men om någon däremot går inför att ofta kasta dynga på andra konsoller i diverse inlägg så är det fanboyism, eller rättare sagt dåligt vett. 02/02 Ska köpa detta spelet nu idagarna för tjejen gillar buzz men vi äger ingen playstation längre. Hoppas på att det är kul. Ang fanboy skiten så är man fan inte fanboy om man köper det ena företagets produkt när det är det enda alternativet. Dessutom gilla... 02/02
Skicka en rättelse