Hjärngympa kallas det när spelet inte är roligt nog att kunna få vara en samling minispel. Du får en ursäkt att spela, plus förhoppningen om att ditt huvud ska växa av att para ihop hästhuvuden med getingar, att din analysförmåga ska bli bättre av att räkna insekter. Självklart är inte fallet så, men för att se det positivt – du blir antagligen inte heller dummare av Brain Bender.

Buzz-serien som fram tills nu uteslutande sysslat med gemytliga frågesportsspel gör med Brain Bender en avstickare för att försöka sig på hjärnträning. Genren har gjort succé på Nintendo DS med #Dr. Kawashima's Brain Training, men någon liknande serie har inte publicerats till Sonys PSP, vilket lämnar fältet fritt för Buzz.

Brain Bender handlar om att du på tid ska lösa uppgifter som ska reflektera din intelligens. 16 olika typer av minispel finns under fyra kategorier: minne, observation, analys och räkning. För att testa minnet ska du komma ihåg bilder, för observation hitta bilder som passar in, för analys hitta en stig i en labyrint och för räkning helt enkelt klara av huvudräkning. Dessa övningar varieras sedan i olika former och efteråt betygsätts du efter hur snabbt du svarade och antalet rätta svar. Huvudnumret är att ta ett övergripande test som innefattar samtliga kategorier där du efteråt får reda på exakt hur kraftfull din hjärna är (genom att jämföra med hushållsapparater).

Ett ointelligent intelligensspel

Jag har problem med Brain Bender och det för att det misslyckas trots ett så enkelt upplägg. Presentationen förstörs av att blondinen Buzz konstant ska hoppa in för att föra en meningslös och irriterande presentation av varje minispel eller försöka sig på något tafatt skämt. Minispelen i sig är dock det största problemet – för att de är minispel, inte vetenskapligt formade för att träna din hjärna.

Du kontrollerar korttidsminnet genom att visa bilder som sedan ska memoreras för att sekunden senare återges, korrekt. Men långtidsminnet, en av de egenskaper som lättast kan avslöja hur hög din IQ är, lämnas fullständigt utanför och analyserna testar enbart visualisering i 2D. Kan jag genom att se på vilket bil som åker snabbast träna upp min analysförmåga? Är inte det bara ytterligare ett test av observation? Det här är det största problemet, att om det inte uppfyller kravet att kunna göra mig smartare (och tro mig, det beror verkligen inte på att jag redan är så smart) är det inget annat än en samling minispel som inte underhåller.

Alla som någon gång gjort ett IQ-test kommer genast se vad som fattas hos Brain Bender – intelligens. Det här är hjärngympa enbart till namnet. Det kan argumenteras att spelet är från 3 års ålder och att ribban därför ska sättas lågt, men det förändrar inte det faktum att en lek ”tittut” med en flaska Absint är både mer pedagogiskt upplagd och intelligentare än det här.

Skicka en rättelse