Tre år efter Kickstarter-framgången kan vi äntligen besöka småstaden Possum Springs, lära känna dess färgsprakande invånare och nysta i ett kusligt mysterium.

Det är lite speciellt att växa upp i en mindre stad eller bruksort. Nedläggningshotade industrier, utflyttning och skrala nöjesutbud kan leda till känslor av hopplöshet, vemod och tristess. Men samtidigt är det välbekanta och småskaliga också källor till trygghet och gemenskap. Denna slitning ligger hela tiden och skaver i bakgrunden av crowdfunding-framgången #Night in the Woods.

Mae Borowski har hoppat av college och återvänder till höstidyllen i hemstaden Possum Springs, där en planlös tillvaro tillsammans med hennes gamla kamrater väntar. Det dröjer inte länge förrän gänget faller in i vanor från förr och hänger i lokala pizzerian, snattar i den nedgångna gallerian och super sig fulla i skogen. Helt vanligt småstadsliv, alltså.

Mae är en älskvärd protagonist med mörkt förflutet.

Dessa aktiviteter presenteras i ett äventyr som spelmekaniskt är en kombination av plattformsspel och promenadsimulator. När Mae vaknar varje morgon ger hon sig ut i staden med omnejd för att snacka med invånarna och umgås med vänner. Det går att hoppa fram på elledningar och tak för att hitta nya områden och ibland måste enkla pussel lösas. Förvänta dig dock inte att bli utmanad på något sätt – det handlar om distraktioner som tillför tempo och en smula interaktivitet till ett spel som helt kretsar kring sin berättelse och sina karaktärer.

Sakta men säkert lär Mae känna Possum Springs och dess invånare igen. Det sker gradvis genom välskriven och ofta rolig dialog. Jag charmas snabbt av de färgstarka figurerna med sina udda personligheter, bisarra skämt och skojiga upptåg. Vilket gör äventyret än mer fascinerande när mörkret faller.

Lite ungdomsbrottslighet har väl ingen dött av?

Night in the Woods handlar inte bara om att mysa med polarna tills eftertexterna rullar. För vad händer egentligen med en liten bruksort när sågverket lägger ner och butikerna försvinner? I skuggan av nedläggningarna växer den sociala problematiken. Söta katter, rävar och krokodiler kan tydligen också drabbas av alkoholism, livskriser och mentala sjukdomar. Tunga ämnen som Night in the Woods behandlar skickligt.

Att umgås med vänner är kärnan i Night in the Woods.

Berättelsen innehåller även en del övernaturliga inslag och en mystisk mordgåta. Tyvärr känns de lite pliktskyldigt utformade och tillför inte den övergripande intrigen så mycket spänning som jag hoppats. Efter några timmar börjar Possum Springs dessutom kännas ytterst välbekant, och mycket tid går åt till att ränna runt i samma miljöer för att prata med samma personer varje dag. De sista timmarna av äventyret känns därför inte alls lika inspirerande som de första.

Trots dessa bakslag rekommenderar jag ändå ett besök i Possum Springs. Som ett småstadsdrama med tvära kast mellan tramsiga ungdomsbestyr och tragiska livsöden berättar Night in the Woods en fin och tänkvärd historia om att växa upp och utvecklas som människa (eller katt).

Skicka en rättelse