Det finns väldigt få (om ens några) riktigt bra fotbollsspel till de mindre konsolerna (inkluderat alla smarta mobiler). Konami försökte ett par gånger till vanliga DS, men lyckades inte något vidare. Men nu med den nya 3D-versionen av Nintendos populära enhet gör de ett nytt, tappert försök med PES 2011 3D.

Att det är svårt att skapa ett riktigt bra fotbollsspel till bärbara konsoler är inte konstigt. Det krävs mer spelkänsla än till många andra spelgenrer, och det innefattar känsliga kontroller, möjlighet att enkelt läsa varje spelsituation, samt att alla spelmoment (passningar, skott, tacklingar, försvarsspel) ska funka smidigt. Ett recept som det är nog svårt att lyckas med på Playstation och Xbox, har det visat sig. I detta fall har dock #Konami - faktiskt - lyckats rätt bra.

Grundinställningen i #PES 2011 3D är att du ska spela precis som i den populära "Become a Legend"-biten som serien lyckats fint med de senaste åren. Det vill säga att du ser planen bakom spelaren du styr när du anfaller, men detta blir desto svårare i försvar då du ofta inte kan se vilken spelare du kontrollerar. Bättre då att byta till den klassiska vidvinkelvyn, du får en bättre överblick över spelet om du använder dig av hela laget. Visserligen tappas en hel del av poängen med 3D-finessen, men så häftigt är det inte att se sport tredimensionellt.

I vidvinkelvyn blir PES 2011 3D ett rätt trevligt spel. Du använder samma gamla vanliga knappar för att styra dina gubbar, och även några saknas jämfört med kontrollerna till större konsoler så får du till ett bra lir ändå. Det är smått trubbigt att styra sina spelare med antingen styrkorset eller den nya runda styrplattan - efter ett par timmars spelande sitter jag med händer som är fast i en sorts krampskapad kloform. Men passningsspelet flyter på fint, det går att göra riktigt fina mål, och spelarna är väldigt lika sina verkliga jag i både utseende och rörelsemönster. Jag imponeras även av den utmanande och verklighetstrogna AI:n Konami bjuder på.

Skott i ribban

Men det blir inte mycket mer än så, tyvärr. Spelfunktionerna i övrigt lämnar mycket att önska, och så även (som vanligt) rättigheterna för mängder av klubbar: endast ett par Premier League-lag finnes med sina rätta namn och dräkter. Det går inte heller att spela online, utan enda chansen att köra multiplayer är mot en kompis som också har en 3DS-konsol. Spellägena är få generellt, även om både det klassiska Master League och Champions League fortfarande ger en hel del timmars förnöjelse.

Själva 3D-funktionaliteten har jag inte nämnt särskilt mycket, och det har jag ingen anledning till att göra heller. Visst, det ser rätt coolt ut när Messi sticker ut lite från bakgrunden, men det är den enda komplimang jag tänker ge. För att 3D ska fungera behöver du sitta i precis rätt vinkel rakt framifrån, och inte röra konsolen ens en centimeter, då ser du dubbelt. Och för de som spelar i t.ex. tåg eller buss blir det att ta fram åksjukepillerna för att kunna lira. Mitt råd är att stänga av funktionen nästan helt. Det är ett fotbollsspel, inte Avatar.

Ingen fotboll utan Zlatan, hälsar Zlatan

PES 2011 3D känns väldigt mycket som en beta-version av vad som med tiden kan bli ett trevligt handhållet fotbollsspel, med eller utan 3D. Konami har kommit en bra bit på vägen med en stabil grund av spelkänsla och grafik, men har samtidigt en hel del komponenter de behöver förbättra för att få till en lyckad spelserie framöver.

Skicka en rättelse