Nu börjar det närma sig avgörandet! Artikelseriens fjärde del berör platserna 20 till 11 och här visar det sig att ett par höjdarspel inte nådde hela vägen fram. Listan fortsätter dagligen fram till nyårsafton.

20. #World of Warcraft: The Burning Crusade

Den första expansionen till världens största onlinerollspel fick människor att köa utanför butiker i den kalla vinternatten, vilket annat spel hade kunnat åstadkomma detta med en expansion? Säga vad man vill om innehållet men kontinenten Outland och flygande riddjur var välkomna och uppskattade tillägg. Blizzard visade än en gång att de vet hur de ska ge det lilla extra till sina produkter och befäste därmed sin plats på onlinerollspelstronen.

19. #Supreme Commander

Få strategispel har lyckats toppa det tio år gamla Total Annihilation. När så spelets hjärna Chris Taylor annonserade Supreme Commander steg förväntningarna till absurda nivåer. Alla tyckte förstås inte att titeln levde upp till förväntningarna (gör något hajpat spel det?), men det lyckades åtminstone charma vår recensent rejält.

   

   

18. #The Darkness

Maffia-Jackie med tentaklerna blev mörkrets furste under 2007. Våra vänner på Starbreeze i Uppsala tog på ett elegant vis en spännande licens och gjorde den till ett spel som bjöd på påhittighet på flera fronter. Resultatet blev en flört med avtryckarfingret som räddade många regniga dagar.

17. #Ninja Gaiden Sigma

Reinkarnationen av seriens bästa spel, det vill säga Ninja Gaiden till Xbox, blev bättre än summan av delarna. Det blev i slutändan ett vattentätt spel, kanske förvånande vattentätt, och klart en utmaning för alla buttonmashers. Med en snudd på perfekt balans mellan enkelhet och komplexitet i stridssystemet och ett stiligt och fräscht yttre klockar Ninja Gaiden Sigma lätt in på en plats på årets topplista.

   

16. #Unreal Tournament III

Epics våldssamma saga om muskelberg som tar varandra av daga online och avrundar med nedlåtande kommentarer börjar bli rejält finslipad vid det här laget. Konstigt nog var gränssnitt och inställningsmöjligheter en aning opolerade vid premiären, men de patchvilliga utvecklarna kommer säkerligen städa bort missarna vad det lider.

15. #Assassin's Creed

Assassin’s Creed är sagan om studion som inte var beredd på uppmärksamheten de fick, till stor del tack vare kvinnliga producenten. De lyckades få hypen med sig i stället för uppmärksamheten emot sig och levererade ett toppenspel. Hade berättelsen om lönnmördaren Altaïr fått lite mer puts så hade det blivit fantastiskt. Nu blev det "bara" toppen.

14. #Skate

EA gör ett ruggigt innovativt lir som sprätter bort dominanten Tony Hawk från skateboardtronen. Styrningen är innovativ, ruggigt svårbemästrad och med facit i hand fullständigt självklar - givetvis ska skejtarlir styras med de analoga spakarna. En helt nödvändig revolution.

13. #God of War II

God of War är ett jäkligt pampigt namn och vi kan inte tänka oss ett bättre spel att fylla ut dessa byxor än det med antihjälten Kratos i huvudrollen. God of War II är så bra att vi var nära på att kora det till det perfekta Playstation 2-spelet - fastän vi egentligen inte brukar recensera PS2-spel. God of War II banar väg för en hel genre av konkurrenter, som gör rätt i att vara tacksamma.

12. #Ratchet & Clank Future: Tools of Destruction

Playstation 3-debuten för dessa udda karaktärer lär inte göra seriens anhängare besvikna. Samma sköna humor som vanligt och en knippe minst sagt innovativa vapen (vad sägs om att skjuta discokulor som tvingar motståndaren att dansa?) resulterar i ett actionspel som det är svårt att inte älska.

11. #Guitar Hero III: Legends of Rock

Så nära topp 10 som det bara kan bli, men Guitar Hero III nådde inte riktigt ända fram. Fastän man hade ett gediget koncept i ryggen lyckades inte den nya utvecklaren tillföra tillräckligt mycket nytt. Men bra låtar och just det habila konceptet gör att det inte går att misslyckas med ett spel som Guitar Hero III. Trådlös gitarr är dessutom helt fantastiskt.

Årets spel 2007 - plats 21 - 30
Årets spel 2007 - plats 31 - 40
Årets spel 2007 - plats 41 - 50

Guitar Hero 3 passar inte in i en lista över bra spel. 30/12 Jodå jag spelade igenom det. Och det var inte dåligt. Bara lite sådär... ja småtråkigt. Lite som ett simpelt pusselspel. Här är ett problem, lös det. 28/12 guitar hero? nee inte 11:e .. cant be.. 28/12 Detta är ju så klart vad jag skulle kunna tänka mig som top10: 1: CoD4 2: Portal (Hela Orange Box kanske?) 3: Crysis 4: The Witcher 5: Elder Scrolls: Shivering Isle 6: C&C3: Tiberium Wars 7: Supreme Commander 8: Gears of War 9: BF2142: Northern Strike... 28/12 Själv så tycker jag att Portal var roligt, nyskapande men väldigt kort. 28/12 Tycker att hela listan visar att vi lever i upprepningarnas decennium... förutom småsaker som Guitar Hero, Wii och Rockband. Nya spel idag är som som luffarshack med självlysande penna och svarta papper dvs samma spel igen, med nya features..... 28/12 Portal blir årets spel tror jag, lite oväntat sådär. Bioshock borde inte vara top10, absolut inte UT3, värdelöst. 28/12 Vet inte om du lirat portal, men det gav då en spelupplevelse jag sent kommer glömma. Jäkligt nyskapande och humorn/storyn är så brutalt bra att det finns inte! Bara det spelet förtjänar en top10 plats. :) 27/12 Vilka röstningar? Crysis har galet bra grafik som tyvärr "bara" blir bra grafik på de flesta burkarna, hyffsad gameplay, medelmåttig story...OK onlinedel. Helt klart överskattat, många vågar inte annat än att ge högsta pott just pga av att grafiken är... 27/12 om inte WiC, Witcher, Crysis, Bioshock, Masseffect finns med i toppen så kommer jag undra vad FZ anser är bra spel... 27/12
Skicka en rättelse