2014 var på många sätt ett uselt år för den amerikanska poliskåren. Efter dödsskjutningen av Michael Brown i Ferguson kablades hundratals bilder ut av hur den militariserade polisstyrkan använde tårgas och våld mot ofta fredliga demonstranter. När detta följdes av andra uppmärksammade fall av dödligt polisvåld, ofta mot unga svarta personer, växte en stark och högljudd proteströrelse mot polisens militarisering och våldsanvändning fram.

Rånaren tappar fattningen och blir gangsta-posör.

Det är inte direkt ett perfekt lämpat klimat för att sälja en shooter om en polisstyrka med till synes oändlig eldkraft. #Battlefield Hardline hade redan tillräckligt med uppförsbacke efter #Battlefield 4:s fiaskolansering, och nu såg det helt plötsligt ut som att #EA och #Visceral Games dessutom skapat en övervåldssimulator.

När man hamnar i den här sitsen, att ens spel helt plötsligt förknippas med otrevliga verkliga händelser, är det dags att börja pudla. Men man kan ju inte gärna direkt nämna kontroversen eftersom det vore att bekräfta möjligheten att det skulle finnas en länk mellan spelet och verkligheten. Battlefield Hardlines regissör väljer därför att dansa runt elefanten i rummet snarare än att ta tjuren vid hornen. Flera gånger påpekas det att Hardline absolut inte är menat att vara en realistisk återgivning av verkligheten.

Samma gamla spelglädje

Och hur cynisk jag än ville vara över den här överslätningen är det svårt att säga emot, åtminstone vad gäller den multiplayer jag senare fick möjligheten att testköra. Singleplayer-kampanjen, som nämndes i sådan rask förbifart att man lätt kunde missa den med en nysning, kan mycket väl komma att tolkas som ett polisstatsstödjande propagandaverktyg. Men när ett av multiplayerlägena går ut på att köra dyra bilar väldigt snabbt i öknen samtidigt som Run The Jewels tjuter genom stereon känns eskapism-argumentet inte superlångsökt.

Sex minuters gameplay från spelläget Hotwire. Se mer från Battlefield Hardline på FZ:s Youtube-kanal FZplay.

Detta sker i Hotwire där två lag försöker behålla kontrollen över flera fordon. För att man ska få poäng räcker det inte med att man sitter i bilen; man måste också köra så fort man kan. Ian Milham, spelets creative director, poängterade att de med Hardline vill skapa det snabbaste Battlefield-spelet någonsin och Hotwire känns som ett bevis på att de kan ha lyckats. Det är ett koncept som är enkelt att få grepp om och som faktiskt belönar spelare med olika färdigheter, eftersom ett framgångsrikt lag måste innehålla både kompetenta chaufförer och skyttar. Det är också den enda gången jag känner att Hardline erbjuder något som känns genuint nyskapande.