2023 var året då de uppdämda förväntningarnas damm brast. Det hände redan i januari när de utmärkta Hi-Fi Rush och Dead Space satte standarden för året. Sen flödade kvalitetsspelen över oss utan avbrott ända fram till dagarna innan jul. Det var ett otroligt bra spelår!

"Ska jag vara ärlig så ser 2024 svagt ut"

Baksidan är att förväntningarna på nästa spelår hamnar skyhögt, men när många godbitar just konsumerats kan det komma att kännas tomt. Och ska jag vara ärlig så ser 2024 svagt ut i jämförelse. Releaselistan i dag ser tunnare ut än den vi hade framför oss för tolv månader sen. Då kunde vi tråna efter titlar som Diablo, Zelda, Baldur's Gate, Starfield och Spider-Man.

Nu har vi storspel som Massives Star Wars-shooter, del två av Final Fantasy 7-remaken och Stalker 2 att se fram mot. Kanske får vi också Elden Ring-expansionen och nya Dragon Age. Inga dåliga namn, och listan fylls på löpande, men jag har svårt att se att det här året blir lika spektakulärt som det förra.

Blir Star Wars: Outlaws en av årets stora spelhändelser?

Ändå tror jag 2024 kan bli överraskningarnas spelår snarare än besvikelsernas. Okej, storspelen inte är lika tunga, men allt hänger inte på dem: mindre men inte nödvändigtvis sämre spel får bättre chans att visa vad de kan när AAA-giganterna med miljardbudgetar håller sig borta. Vem älskar inte att överraskas av guldkorn som Dave the Diver och American Arcadia?

Årets minst överraskande överraskning blir om Nintendo släpper en Switch-uppföljare och några fenomenala spel (nytt 3d-Mario? Mario Kart 9? Metroid Prime 4..?) Kanske sockrar de godbiten med bakåtkompatibilitet så vi slipper köpa Mario Kart 8 för tredje gången?

Hellblade 2 får gärna överraska positivt.

Sen är det inte alldeles ovanligt att spel överraskar positivt, i vissa fall tar de sig ända fram till slutdiskussionen om årsbästalistan. Ta Baldur's Gate 3 – vem vågade väl tro att det skulle bli så bra? Okej, få spel mäktar med en sån bedrift, men det visar att potentialen finns. Man tänker gärna på det när spel som Rise of the Ronin, Hellblade 2, Avowed, Homeworld 3, Pacific Drive, Space Marine 2 och Black Myth: Wukong kommer på tal.

Så även om spelåret 2024 blir svagare än det förra tror jag ändå på ett år med trevliga överraskningar. Och den utsikten kittlar nästan mer än en releaselista som redan i januari är packad med storspel.