När #World of Warcraft: Legion släpps den 21 september kommer miljontals människor återvända till #Blizzards mmo-institution. Men åtskilliga tycker att saker och ting var bättre förr, innan expansionerna. Det visar antalet spelare på den synnerligen populära privatservern Nostalrius.

Den kör vanilla-versionen av #World of Warcraft, alltså utan expansioner och med versionsnummer 1.12.1. Som spelet var back in 2006, strax innan den första expansionen, #The Burning Crusade, släpptes.

Men inte länge till. Folket bakom Nostalrius informerades nyligen av Blizzards jurister i USA och Frankrike att företaget tänker dra Nostalrius-administratörerna och internetleverantören OVH inför rätta. Och ställda inför de framtidsutsikterna väljer man att stänga ner servrarna, vilket sker senast kvällen den 10 april (servertid – senast morgonen den 11:e svensk tid).

Men serverstängningen behöver inte betyda slutet för Nostalrius, skriver man i ett öppet brev. Skaparna lämnar över stafettpinnen till communityn genom att släppa källkoden, och kryptera kontouppgifterna.

Today is also the day where Nostalrius will start being community-driven in the truest sense of the word, as we will be releasing the source code, and anonymized players data (encrypting personal account data), so the community as a whole will decide the form of the future of Nostalrius. We will still be there in the background if you want us to, but will no longer take the lead.

Enligt Nostalrius-folket har man 800 000 registrerade användare och 150 000 aktiva spelare, och allt sköts av 30-talet frivilliga. Man har – förstås – slängt upp en onlineomröstning med förhoppningen att de hittills 15 000 underskrifterna ska få Blizzard på andra tankar. Vi bedömer utsikterna att lyckas som obefintliga.

Blizzard har såvitt vi känner till inte kommenterat affären.

Tack till raxogox, Baronova för detta #nyhetstips!
Skicka en rättelse
Det är knappast konstigt att Blizzard lägger ner en "svart" spelserver som tillåter folk att spela WoW, oavsett vilken version det körs i, utan att betala månadsavgift. Finns väl inte heller något intresse i att varken splittra spelarbasen eller att sit... 08/04 De spelar för att det är vanilla. Finns andra privatservrar som kör andra expansioner. Flertalet satsar bara på äldre, andra nyare och vissa på både och. 08/04 Finns flera anledningar till att Blizzard inte har egna vanilla servrar. Vad jag vet har de inte koden kvar för den delen som styrde servercluster mm förr då den är i princip helt omgjord så de skulle behöva spendera typ 1-2 års utveckling för det. 2,... 08/04 Men spelar folk vanilla för att det är vanilla eller för att det är gratis? Eller finns det piratservrar för alla expansioner? 08/04 För det är ett copyright brott kanske? Det är Blizzards varumärke. Inte riktigt. De släpper patches men deras Battle.net server för D2 är nere. Det kostar att hålla dessa uppe och det skulle även krävas separata servrar för att hålla isär de olika servr... 08/04 Man förstår att företag vill värna om sina produkter, men samtidigt känns det tråkigt att det skall måsta bli så här också. Tvivlar starkt på att särskilt många av de här spelarna bli kunder när man specifikt varit efter vanilla, liksom. 08/04 Ingen vill spela den dynga som WoD är eller Legion kommer bli, så som dom saboterat klasserna och prunat abilities. Jag hade lätt kunnat tänka mig att spela Vanilla WoW med gamla talent trees etc, men jag är överlag trött och färdig med WoW. WoD dödade... 08/04 Ännu en gång (tredje nu?), det behöver de inte. 07/04 Dom erbjuder inte den service dom får på dessa servrar så det säger sig själv att dom kommer inte ta sig till blizzards servrar endå. Det gör snarare tvärtom att dom blir mer förbannade på blizzard 07/04 Ser inte hur dom jävlas med sin fan base när dom skyddar sin egen IP. Kör man på private servers så får man räkna med att dom blir nedstängd för eller senare. 07/04