Hylian shrooms och octorok-ögon är inte riktiga ingredienser!

Vi har alla gjort det. Googlat något för snabb inspiration och sedan inte tänkt oss för varifrån uppgifterna vi hittade faktiskt kommer ifrån. Men när en författare gör det och råkar använda ett recept från Zelda: Breath of the Wild i sin bok uppstår såklart humor.

Den irländske författaren John Boyne, kanske mest känd för sin bok Pojken i randig pyjamas, släppte för en månad sedan sin senaste roman A Traveler at the Gates of Wisdom. Den utspelar sig under 2000 år av mänsklig historia och enligt den använde folk vid Attilas hov, i mitten av 400-talet, saker såsom hylian shrooms och octorok-ögon för att färga sina kläder.

Detta uppmärksammades först på Reddit och när det började diskuteras på Twitter fick författaren själv upp ögonen för det och erkände snabbt sitt misstag med en klackspark.

För att balansera upp detta borde John Boyne, som enligt honom själv aldrig lirat ett tv-spel, bli en klädfärgande karaktär i Breath of the Wild 2.

Skicka en rättelse
Delvis så menade jag gemeneman, men det spiller ju över till när det handlar om just arbete också. Kräver ju inte att alla ska vara källkritiska (även om det varit skönt), men just det här att vara plocka info och sen klistra in utan att kolla upp det... 03/08 Absolut, men jag förstod din kommentar som att du pratade om gemene man och hur vi hanterar information. Gemene man har nog ingen alfa eller beta-läsare, jag har då i alla fall ingen :( Men med det sagt så har jag inte läst boken, så vet inte hur viktig... 03/08 Undrar om han är en avlägsen släkting till Åke Ohlmark :D 03/08 Det sjuka är ju hur en författare kan göra misstag i sin bok, och på twitter börjar folk skriva om hur dåliga alla vita män är. Vad är det för samhälle vi lever i egentligen? 03/08 Fast det är ju sånt här du har alfa och beta-läsare för. I synnerhet när det gäller historiskt material så tycker jag man faktiskt kan gräva lite djupare. 03/08 Självklart kommer det alltid finnas några som är så nördiga så de inte öppnar ögonen för något annat än precis det de nördatat in sig på ;) Men skulle nog vilja påstå att de flesta som säger sig vara intresserade av skönlitterära böcker kollar just i... 03/08 Alexander Pärleros visste ej vem Bruce Springsteel var så allt är möjligt :) 03/08 Är väl lite hur man agerar, t ex om man söker en viss specifik bok/författare och därmed kollar efter endast det eller om man bara kollar runt och ser vad som finns inne. Använder man dessutom en e-boks-app där man anger vilka genrer som man gillar och... 03/08 Svårt att ha varit inne i vilken bokaffär som helst (både online eller irl) de senaste tio åren utan att sett hans bok Pojken i randig pyjamas. Har inte själv läst den men har ändå varit nära på omöjligt att missa ;) precis som jag heller aldrig lyssnat... 03/08 Var visst inte det enda knasiga han fick med i boken: https://mobile.twitter.com/DanaSchwartzzz/status/1290158931419860993/photo/2 Visst är det ett skönlitterärt verk men nog finns där någon form av gräns gällande artistisk frihet i alla fall om det är... 03/08