För en vecka sedan rapporterade vi att EA överväger att byta namn på den klassiska spelserien Fifa, och kort därefter framkom det att de varumärkesregistrerat namnet EA Sports FC. De har inte uppgett någon anledning till att de helt plötsligt vill byta namn på den nästan 30 år gamla serien, men New York Times kan vara svaret på spåren.

Inte helt oväntat tycks det vara pengar som är den avgörande faktorn. Enligt deras uppgifter (bakom betalvägg) vill Fifa ha mer än dubbelt så mycket betalt som tidigare, vilket skulle innebära en kostnad på över $1 miljard (motsvarande ca. 8,69 miljarder kronor) för en 4-årsperiod. Tilläggas skall att EA fortfarande kommer att ha rättigheter att använda tusentals spelare såväl som fotbollslag via andra avtal.

Peter Moore, före detta EA Sports-chef och därefter en av cheferna för Liverpool FC, säger även att en annan bidragande faktor till EA:s beslut kan vara snävare exklusivitetsvillkor, vilket skulle kunna innebära att andra också får rätten att nyttja Fifa-licensen samtidigt som dem.

Namnbytet är ännu inte hugget i sten, och kanske är offentliggörandet av planerna ett försök från EA att sätta press på Fifa.