Det skrivs och snackas ganska ofta om Xbox versus Playstation, och hur mycket bättre PS5:an säljer än Series X|S-konsolerna. Det faktum att flera Xbox-spel är på väg till (bland annat) Sonys plattform tolkas av en del som ett nederlag – men kanske är detta en felaktig uppfattning?

Det kan kort och gott vara så att Microsoft vill vinna spelbranschen och inte konsolkriget. Det menar välkända analytikern Michael Pachter, i sin egen Youtube-show, Pachter Factor.

Tror de försöker nå 250 miljoner Game Pass-medlemmar utan konsoler.

Han tror Microsoft ser en framtid utan konsoler, och att några hundra miljoner konsolägare går mot tre-fyra miljarder människor som spelar. Att nå dessa med Game Pass är Microsofts "endgame". Microsoft har "insett" att molnet är framtiden, och inte antalet sålda konsoler.

Jag tror att de, där Satya Nadella är arkitekten och Phil Spencer är fältgeneralen som genomför strategin, försöker få 250 miljoner Game Pass-prenumeranter utan en konsol.

"Skulle vinna konsolgenerationen, om de ville det"

Det ska understrykas att detta är Michael Pachters analys, och inte uttalat från Microsoft. Pachter går så långt att han hävdar att Microsoft skulle vinna den här konsolgenerationen om de ville det. De skulle helt enkelt kunna skrota Game Pass, sänka Xbox-prislappen och ge alla Game Pass-prenumeranter en konsol för några hundralappar. De skulle förlora pengar – men skulle "vinna".

Det är inte vad de försöker göra. De försöker vinna spelbranschen genom att erbjuda spel till 3 miljarder, inte till 300 miljoner människor.

Satya Nadella, Microsoft-vd:n, sa redan för sex år sedan att han såg Game Pass som Netflix för spel. Enligt Pachter är det ingen tvekan om att man kommer nå dit. Det är bara en tidsfråga.

I nuläget har Game Pass 34 miljoner betalande prenumeranter.