Går det att spela förstapersonspangare med handkontroll? Försäljningssiffrorna säger ja, men likväl hävdar många att det aldrig kommer bli lika kul som att spela med mus och tangentbord. Unreal Tournament III till Playstation 3 ger debatten ny fart - och omvänder tvivlarna?

Som Unreal Tournament-veteran såg jag fram emot Playstation 3-versionen av seriens tredje del (eller fjärde, beroende på hur man räknar) med skräckblandad förtjusning. Att äntligen få lira ett UT där alla har exakt samma förutsättningar lockade redan från början och när Epic bekräftade stöd för både modifikationer och mus/tangentbord ökade nyfikheten ytterliggare. Likväl var jag en aning skeptiskt till om det verkligen kunde vara kul att lira ett Unreal Tournament-spel från TV-soffan. Epics replik kommer snabbt och bestämt som ett headshot - jadå, det kan det visst det.

Lite nytt

- mer gammalt

Innehållsmässigt skiljer sig de två versionen inte åt. Du har de klassiska spelsätten Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag och "nykomlingen" Duel, som är speciellt framtaget för att göra det lättare för de som vill spela just dueller.

Dessa är precis så slipade som man förväntar sig av en serie med så lång historia som denna. Självklart har det skett vissa förändringar: skölden från de två senaste delarna är borta och samma öde har även drabbat några av de mer avancerade hoppen från samma spel. Vill du göra det lätt för dig kan du säga att Epic har tagit grunden från UT 2004 och sedan backat några steg så att det blir mer likt originalet från 1999. Om detta är ett lyckat val eller inte är något som debatteras fram och tillbaka bland seriens mer hängivna fans men vad man än tycker är det svårt att hitta en mer finslipad spelmekanik i ett multiplayer-FPS till Playstation 3, faktiskt till konsoler överhuvudtaget.

Äldre spelsätt i all ära, det som ska locka nya spelare är de färska tillskotten Vehicle Capture the Flag och Warfare. Det förstnämnda är precis vad det låter som - jaga flaggan med fordon. Skillnaden mot tidigare CTF-varianter är större banor. Detta låter kanske inte som någon större revolution men faktum är att det förändrar spelet markant, mycket tack vare att vi för första gången i seriens historia har att göra med assymetriska lag (de goda Axon och de onda Necris). Skillnaden sträcker sig egentligen inte längre än till fordonsutbudet, men då de trots rejäla olikheter är balanserade räcker det gott och väl.

Warfare

- allt det som Onslaught borde varit

Självklart drar även Warfare nytta av denna balans. Här möts Axon och Necris på ett vidsträckt slagfält där målet är att förstöra fiendens kraftkälla i deras bas. För att kunna attackera den måste du dock kontrollera den närmast belägna noden och för att komma åt den måste du kontrollera noden dessförinnan. Och för att komma åt den... ja du förstår nog upplägget. För den som spelat Unreal Tournament 2004 känns detta igen från Onslaught, men det handlar inte om en ren kopia då noder även kan låsa upp specialfordon, öppna en ny väg genom att sänka en brygga medan andra kan skada motståndarnas kraftkälla utan att du behöver skjuta på den. För att krydda upplevelsen har Epic också slängt in möjligheten att förstärka eller ta över en nod genom att bära en glödande kula till en egen eller en fiendes nod. Dessa förändringar låter kanske inte som något större revolution och det är det nog inte heller, men det gör matcherna betydligt mer dynamiska än vad fallet var i Onslaught.

Föregående Nästa
God recension! Tycker du drog ihop paralleller med de gamla spelen i samma serie på ett kort och konsist vis. Bra för de som ogillade något spel i serien eller något speciellt spelläge. Jag äger spelet och kan inte annat än hålla med - spelet är tokigt... 21/03 Riktigt bra spel. 21/03 Lite konstigt att de låter en gammal UT-fanboy recensera ett UT-spel. Blir det verkligen en objektiv recension då? Men å andra sidan finns det få som vet mer om UT-serien än Nosnos. För övrigt en bra recension tycker jag :) Kul att gamle räven Nosnos... 21/03 Det är ju inget fel på lite roliga under rubriker :) 21/03 Det enda jag tycker är dåligt med FZs recentioner är ju helt klar alla underrubriker, känner sig som ett litet barn som måste ha förklarat för sej hur allt ligger till. Riktigt fult och irriterande xD 21/03 Dodge finns där. 21/03 Orkar inte läsa recensionen.. Har spelet på pc. Är dodge inaktiverat på konsolen? 21/03 UT3 är helt klart ett underbart lir på ps3, och faktiskt föredrar jag hk framför mus/tb också. Dels för att hur jag än ställer in musen så har jag så förbannat mycket eftersläp eller så får jag ytterst ryckiga rörelser från musen. Har då testat flera... 21/03 De allra flesta fps funkar alldeles utmärkt på konsoll, visst är lite ovant i början men efter en timme eller två så sitter det ganska bra och spelar du mer så har du inga som helst problem att röra dig och ändå träffa det du vill. Dock så är det ju sjä... 21/03 Spela roll om du spelar det på en PC eller Konsol, huvudsaken är väl att du har kul. Funderar starkt på att köpa detta till PS3, men är dock en jobbig månad. Det kommer för mycket roliga spel :) 20/03
Skicka en rättelse